3 pomysły na letnie obiady

Materiał zewnętrzny

Letnie obiady powinny być lekkie, zdrowe i dostarczać nam odpowiednią ilość energii do codziennego funkcjonowania. Jak przyrządzić szybki i zdrowy obiad? Czy letnie obiady różnią się od tych, które spożywamy jesienią czy zimą? Jakie składniki należy włączyć latem do naszej diety? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedzi w naszym artykule!

--- Reklama ---

Letnie obiady – wykorzystaj moc sezonowych witamin!

Makaron z bazylią i pomidorami

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu pełnoziarnistego
  • 10 pomidorków koktajlowych, bez szypułek
  • 4 ząbki czosnku, rozbite i obrane
  • Garść liści bazylii, plus więcej do posypania
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
  • Sól
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik. Umieścić pomidory, czosnek i bazylię na blasze do pieczenia i skropić oliwą z oliwek extra vergine. Posypać dużą szczyptą soli i kilkoma ziarenkami czarnego pieprzu, a następnie wymieszać. Piec, aż pomidory będą miękkie i pomarszczone, 45-50 minut, mieszając pomidory kilka razy, aby zapewnić równomierne pieczenie.

Podczas gdy pomidory się gotują, doprowadzić do wrzenia duży garnek osolonej wody. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu, aż będzie al dente (miękki na zewnątrz, ale jeszcze trochę twardy w środku). Umieść ugotowany makaron i sos pomidorowy w dużej misce, mieszając, aby się połączyły. Dopraw do smaku dodatkową solą i pieprzem.

Faszerowana pieczona papryka

Składniki

  • 6 średnich papryk (dowolnego koloru), odciąć wierzchołki i usunąć pestki
  • 3 filiżanki ugotowanej quinoa
  • 2 filiżanki (8 uncji) świeżo poszatkowanego sera
  • 1 filiżanka dobrej jakości salsy
  • opcjonalne dodatki: posiekana świeża kolendra, pokrojone w kostkę awokado, dodatkowy ser
  • kasza gryczana niepalona
  • Opcjonalnie do posypania: otręby pszenne lub płatki jaglane

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Ułożyć papryki w naczyniu do pieczenia tak, aby strona z wgłębieniem była skierowana do góry.

W dużej misce wymieszać ugotowane okruchy czarnej fasoli, ugotowaną quinoa, 1 1/2 szklanki rozdrobnionego sera i salsę, aż do połączenia. Łyżeczką równomiernie nałożyć mieszankę do wgłębień w sześciu paprykach. Posypać wierzch pozostałym 1/2 szklanki rozdrobnionego sera.

Piec bez przykrycia przez około 25-30 minut, lub do czasu, aż papryka będzie ugotowana i miękka, a ser się rozpuści. Podawać natychmiast, posypane opcjonalnymi dodatkami, jeśli jest taka potrzeba.

Dorsz pieczony z pietruszką i cytryną

Składniki:

  • cytryny, pokrojone w plasterki
  • filety z dorsza, pokrojone na kawałki wielkości porcji
  • masło
  • pomidory malinowe, pokrojone na pół
  • czosnek, jak 4-6 ząbków, posiekany
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • świeża pietruszka

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Umieść cytryny na dnie naczynia do pieczenia. Na wierzchu ułóż dorsza. Na każdy filet z dorsza położyć plasterek masła. Posypać pomidorami i czosnkiem. Skropić oliwą z oliwek. Obficie posolić i popieprzyć, ale nie przesadzić.

Piecz przez około 20 minut. Przed podaniem posyp świeżą natką pietruszki. Smacznego!

Poleć ten wpis innym
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze