Zupa z porów

0

Pora na pory w śmietanie... no prawie ale na zupkę z porów zawsze. Jest bardzo łagodna i gęsta. Można jeść letnią nawet więc na upał super. Z pietruszką i serem na wierzchu do tego prezentuje się bardzo ładnie.

Zupa z porów

Zupa z porów

Czas przygotowania 15 minut/y

Czas gotowania 30 minut/y

Czas całkowity 45 minut/y

Wielkość porcji 6-8 osób

Składniki

  • 4 spore pory
  • 1 duża cebula lub dwie mniejsze
  • 1,5 l bulionu
  • 150 g, szynki pokrojonej na plastry
  • 1 kostka serka topionego śmietankowego
  • 100 ml śmietany 18%
  • sól, biały pieprz, szczypta gałki muszkatałowej
  • 1 szklanka startego żółtego sera
  • pęczek posiekany natki pietruszki
  • 4 łyżki masła + łyżka oliwy do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Pory myjemy i kroimy w pół centymetrowe plastry (ja wolę cieńsze).
  2. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
  3. W garnku na zupę z powłoką teflonową lub jeśli takiego nie mamy na dużej patelni rozgrzewamy masło z oliwą i podsmażamy na nim cebulę do zeszklenia lekko soląc.
  4. Wrzucamy pory i smażymy również kilka minut mieszając.
  5. Przekładamy do dużego garnka i zalewamy bulionem.
  6. Gotujemy koło 15-20 minut aż pory będą miękkie.
  7. Dokładamy serek topiony, szynkę pokrojoną w paseczki, pół pietruszki i pół startego żółtego sera. Mieszamy dokładnie gotując do rozpuszczenia sera.
  8. Hartujemy posoloną śmietanę kilkoma łyżkami zupy i wlewamy do środka.
  9. Gotujemy jeszcze chwil e co jakiś czas mieszając i gotowe.
  10. Podajemy posypane resztą pietruszki i serem.

Notatki

Poniżej por przed smażeniem - mnie ten widok jak i Amelkę przeraził - ile tego? Bez paniki ładnie się zredukuje objętość.

- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/zupa-z-porow/

Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Przepisy

Zobacz też

Jak wybrać kawę idealną? – praktyczne porady dla kupujących

Nim znajdziemy swoja ulubiona kawę mija zazwyczaj bardzo wiele czasu, bo dla niektórych je…