Kosą po patelni Przepisy Zupa serowa z pieczarkami

Zupa serowa z pieczarkami

0

Nie róbcie tej zupy w upalne dni - serio zgrzać się można jak ruda mysz. Ale smak jest boski, można dodać trochę marchwi lub kalafiora. Rozgrzewa i syci - może nie jest to lekkie danie ale treściwe i z powodzeniem zastąpi dwudaniowy obiad.

Zupa serowa z pieczarkami

Zupa serowa z pieczarkami

Czas przygotowania 20 minut/y

Czas gotowania 40 minut/y

Czas całkowity 1 godzina

Wielkość porcji 6-8 osób

Składniki

  • 2 l. bulionu drobiowo-warzywnego
  • 300 g pieczarek
  • 6 kostek serków topionych śmietankowych po 100 g
  • 200 ml. śmietany 18%
  • 2 cebule dymki ze szczypiorem
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, papryka, zioła prowansalskie, pieprz cayenne
  • grzanki
  • 100 g tartego sera żółtego

Sposób przygotowania

  1. Pieczarki, czosnek i cebulę kroimy drobno i podsmażamy na oleju lub oliwie na patelni z przyprawami.
  2. Bulion podgrzewamy i rozpuszczamy w nim serki topione.
  3. Dodajemy pieczarki do zupy mieszamy doprawiamy solą i pieprzem do smaku i gotujemy jeszcze na małym ogniu koło 20 minut.
  4. Dodajemy śmietanę, szczypior, zioła prowansalskie i gotujemy kolejne 10 minut.
  5. Podajemy z grzankami posypane tartym serem.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/zupa-serowa-pieczarkami/
  • Mielone z indyka z warzywami i sosem pomidorowym

    Jak to zobaczyłem to mi ślinka ciekła i żałowałem, że to nie na moim talerzu. Przepis dała…
  • Kacze udka w warzywach

    W zasadzie to nie w warzywach, a gęstym aromatycznym sosie warzywnym. Może jego kolor jest…
  • Klops z jajkiem i papryką

    No to klops... mamy klops. I go wcinamy, że nam się uszy trzęsą. Mnie osobiście zwykłe mie…
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Przepisy

Zobacz też

Mielone z indyka z warzywami i sosem pomidorowym

Jak to zobaczyłem to mi ślinka ciekła i żałowałem, że to nie na moim talerzu. Przepis dała…