Mamy cały tydzień wspominkowy jakoś. Tym razem zupa owocowa z mrożonych owoców - niestety nie sezon na świeże, chociaż teraz można je kupić cały rok, tyle że ceny kosmiczne. Zupa owocowa ma tyle samo przeciwników co amatorów. Jedni ją kochają i to dla nich smak dzieciństwa, a inni bleee bo to kompot z kluskami. Ja ją uwielbiam - szczególnie w tej wersji z truskawkami, borówkami i jagodami.
Jak wykonać przepis na - Zupa owocowaPotrzebne składniki
- 300 g mrożonych truskawek
- 100 g borówek mrożonych
- 100 g jagód mrożonych
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka kopiasta mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki śmietany
- 250 g makaronu
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/3 łyżeczki cynamonu
Sposób wykonania
- Makaron gotujemy osobno wg. przepisu na opakowaniu. Przepłukujemy i studzimy.
- Owoce wrzucamy na wrzącą wodę ok 2 litry. Dodajemy cukier i gotujemy ok. 5 minut (jeśli ze świeżych owoców, robimy to trochę dłużej).
- Mieszamy mąkę z odrobiną wody i śmietany, wlewamy 2 łyżki wrzątku i hartujemy. Dolewamy do zupy, mieszamy i zagotowujemy całość.
- Wsypujemy cukier waniliowy i cynamon i mieszamy. Podajemy z makaronem.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Zupa owocowa wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
Pyszne a jakie proste 🙂