Kosą po patelni Przepisy Obiad Zupa dyniowa z pomidorami

Zupa dyniowa z pomidorami

0

Robiłem tą zupę już w kilku odmianach np. z curry i mlekiem kokosowym na ostro-słodko. I za każdym razem smakowała wyśmienicie. Sycąca zupa krem. Szczególnie fajna na deszczowe dni, taki promyk słońca na talerzu.

Zupa dyniowa z pomidorami

Zupa dyniowa z pomidorami

Czas przygotowania 40 minut/y

Czas gotowania 20 minut/y

Czas całkowity 1 godzina

Wielkość porcji 3-4 osoby

Składniki

  • 1/2 kg dyni
  • 200 g papryki
  • 100 g cebuli
  • 3 pomidory
  • 1 łyżka masła
  • 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 3 łyżki miodu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól do smaku

Sposób przygotowania

  1. Dynię kroimy w kostkę i pieczemy 40 min.
  2. Paprykę, cebulę i pomidory kroimy niezbyt drobno i dusimy w garnku na maśle 5 min.
  3. Dodajemy bulion oraz resztę składników
  4. Miksujemy wszystko blenderem do uzyskania kremu
  5. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 20 min.
  6. Podajemy posypaną koperkiem lub z łyżką śmietany z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
  7. W troche ostrzejszej wersji dodaję jeszcze kmin rzymski, słodką paprykę, pastę curry i kolendrę a nie dodaje poomidorów i miodu tylko np. mleko kokosowe.

Notatki

Pyszna rozgrzewająca zupa.

- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/zupa-dyniowa/
Zdjęcie: Karol Kosiński sen.

Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Obiad

Zobacz też

Kolorowa babka piaskowa na oleju

Zwykłe dwukolorowe babki piaskowe już nam się znudziły, więc powstała kolorowa babka piask…