Kosą po patelni Przepisy Obiad Zupa dyniowa z kluseczkami a’la Bea

Zupa dyniowa z kluseczkami a’la Bea

0

Przepis i zdjęcie przesłała mi Beata, twierdząc, że to prosta zwykła zupa i w ogóle się dziwiąc, że chcę ją na blog. Jednak po pierwsze, ja robiąc zupy zawsze przesadzam i z ilością składników i przypraw, a tu jest wszystkiego w sam raz. Po drugie chodzi by zachować smak dyni, a nie ją przykryć i o to, by zupa była dla całej rodziny. Jeśli mamy dzieci małe w domu, wystarczy papryki nie dodawać i posypać nią sobie tylko, zupę na talerzu. Dzieciaki takie zupki kochają, bo i słodka i pyszna i w ogóle Mama (lub Tata) - mniam. Ja ją zatem z czystym sercem polecam i sam z chęcią bym ją pałaszował. Dodatkowo to, że nie jest miksowana a dynia jest rozgniatana, daje dodatkowe wrażenia na języku i nie jemy zwykłej jednolitej papki. Dziękuję Ci Bea za przepis i mam nadzieję, że Wam też się spodoba.

Zupa dyniowa z kluseczkami a’la Bea

Zupa dyniowa z kluseczkami a’la Bea

Czas przygotowania 15 minut/y

Czas gotowania 30 minut/y

Czas całkowity 45 minut/y

Wielkość porcji 3-4 osoby

Składniki

  • Połowa średniej dojrzałej dyni
  • 2 łyżeczki cukru
  • Porządna szczypta soli
  • 1/3 szklanki mleka
  • Ćwierć łyżeczki sproszkowanej wędzonej papryki
  • Makaron jakiś cienki np. nitki lub połamane spaghetti i ile chcecie
  • Świeża natka pietruszki też wg. uznania ile

Sposób przygotowania

  1. Dynię obieramy, pozbawiamy nasion i kroimy w kostkę. Zalewamy wodą tak by była przykryta, doprawiamy solą i cukrem i gotujemy do miękkości. Musi się rozwalać pod widelcem swobodnie.
  2. Teraz odlewamy część wody z gotowania na bok, a dynię rozgniatamy na papkę. Jak wyjdzie nam za gęste uzupełniamy odlaną wodą do uzyskania właściwej konsystencji.
  3. Dodajemy mleko i wędzoną paprykę, mieszamy całość i gotujemy jeszcze kilka minut na małym ogniu.
  4. Podajemy z ugotowanym makaronem posypane natką pietruszki.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/zupa-dyniowa-z-kluseczkami-ala-bea/

Chcecie zobaczyć inny przepis Beaty? Zapraszam tutaj: Mielone z indyka z warzywami i sosem pomidorowym

Wasze zdjęcia zainspirowane przepisem:

drewniany_koloryt – https://www.instagram.com/drewniany_koloryt/

  • Pączki

    Czas na prawdziwe pyszności, a więc pączki. Te wychodzą wspaniałe… miękkie i puszyste, roz…
  • Bułeczki maślane z kruszonką

    Uwielbiam ciasto drożdżowe, a szczególnie bułeczki maślane z kruszonką. Albo nie w zasadzi…
  • zupa cebulowa

    Zupa cebulowa trochę po mojemu

    Rozgrzewająca zupa cebulowa trochę po mojemu, bo tradycyjna zupa to zwyczajnie cebula i bu…
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Obiad

Zobacz też

Porcelana Katie Alice – popołudniowa herbatka w iście brytyjskim stylu

Porcelana marki Katie Alice dodaje aranżowanym wnętrzom wyjątkowego charakteru. Naczynia z…