Kosą po patelni Przepisy Mięso Żeberka w sosie z grzybami

Żeberka w sosie z grzybami

0

Powiem szczerze, że jako dziecko za tym daniem nie przepadałem. Żeberka w sosie z grzybami, raz ż kojarzyły mi się z tłustym mięsem. a dwa że sam smak był dla mnie średni. Teraz za dobrze zrobione żeberka bym skoczył w ogień. Ten przepis można dowolnie modyfikować, jeśli chcecie dodać coś innego niż grzyby, to śmiało. Pasują pomidory, fasolka szparagowa i papryka - można eksperymentować do woli.

Żeberka w sosie z grzybami

Żeberka w sosie z grzybami

Czas przygotowania 30 minut/y

Czas gotowania 1 godzina, 30 minut/y

Czas całkowity 2 godzin/y

Wielkość porcji 3-4 osoby

Składniki

  • 1 kg żeberek wieprzowych, chudych
  • 1 duża cebula lub 2 średnie
  • 6 kapeluszy grzybów leśnych
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Umyte, osuszone żeberka kroimy na kawałki po 2-3 kostki w jednym. Solimy i pieprzymy i odstawiamy.
  2. Cebule kroimy w półplasterki.
  3. Smażymy żeberka na rozgrzanej patelni z obu stron na rumiano. Przekładamy do garnka.
  4. Na tłuszcz z żeberek wkładamy na patelnię cebulę i smażymy lekko zarumieniając. Dodajemy mąkę, mieszamy dokładnie i smażymy 1-1,5 min. Odstawiamy z gazu i zalewamy zimną wodą (ok. 1 szklanki).
  5. Przekładamy cebulę z wywarem do garnka i uzupełniamy wodą by przykryło mięso.
  6. Dodajemy pokruszone grzyby, liście laurowe, ziele i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem przez ok, 1,5 godziny do miękkości od czasu do czasu mieszając. Sprawdzamy miękkość i doprawiamy do smaku pod koniec gotowania.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/zeberka-w-sosie-z-grzybami/
  • Sałatka z kotletami z kurczaka

    Zrobiliście kiedyś kotlety z rozmachem jak dla pułku wojska a domownicy zjedli część i zos…
  • risotto cukinia pomidory

    Risotto z cukinią i pomidorami

    Wegetariańska wersja risotto z cukinia i pomidorami powinna przypaść do gustu nie tylko mi…
  • zupa cebulowa

    Zupa cebulowa trochę po mojemu

    Rozgrzewająca zupa cebulowa trochę po mojemu, bo tradycyjna zupa to zwyczajnie cebula i bu…
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Tatar wołowy klasyczny

    Klasyczny tatar wołowy z cebulką, grzybkami, ogórkiem i żółtkiem - lub jak kto woli befszt…
  • Gulasz wołowy z kluseczkami

    Gulasz wołowy z kluseczkami

    Klasyczny gulasz z mięsa wołowego z papryką i grzybami (mogą być pieczarki) jednak podany …
  • Bigos

    Bigos

    Zdjęcie i przepis podesłała moja najwspanialsza i kochana sister Ania - dzięki (mam nadzie…
Więcej przepisów w kategorii Mięso

Zobacz też

Najpopularniejsze dania kuchni włoskiej – jak je przyrządzić?

Kuchnia włoska od lat cieszy się sporą popularnością. Polacy docenili niepowtarzalne połąc…