Zalewajka

0

Danie z historią i wyjątkowe a jednak prosta zupa. Nie mylić żurem czy barszczem białym bo to jednak nie jest to samo. Zupa nie jest kwaśna i nie jest to sama woda z jajkiem i wędliną. Ja za nią dał bym się pokroić bo to jeden z kolejnych smaków mojego dzieciństwa.

Zalewajka

Zalewajka

Czas przygotowania 30 minut/y

Czas gotowania 1 godzina

Czas całkowity 1 godzina, 30 minut/y

Wielkość porcji 3-4 osoby

Składniki

  • 2 kg ziemniaków
  • kawałek boczku
  • 1 duża cebula
  • kilka suszonych grzybków
  • barszcz biały (w butelce)
  • 0,5 kg kiełbasy cienkiej np śląska
  • przyprawy pieprz, sól, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
  • czosnek 2 ząbki

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
  2. Zalewamy w garnku wodą do ilości zupy jaką chcemy uzyskać przepis jest na duży garnek ja zazwyczaj wlewam drugie tyle od przykrycia ziemniaków.
  3. Do wody wrzucamy grzyby, dwa ząbki czosnku, dwa ziela i liście laurowe. Wodę solimy i wstawiamy do zagotowania. Nie należy przesadzić z grzybami bo to nie grzybowa ma ich być 3-4 do smaku.
  4. Na osobnej patelni musimy zeszklić cebulę z drobno pokrojonym boczkiem – następnie dodajemy pokrojoną w plastry kiełbasę i lekko podsmażamy.
  5. Do zagotowanej wody z ziemniakami dokładamy zawartość patelni i mieszamy.
  6. Dolewamy barszcz do smaku na oko niestety 🙂 ja zazwyczaj używam około pół butelki – zupa ma nie być kwaśna jednak ma mieć posmak lekko kwaskowy.
  7. Całość gotujemy na małym ogniu jeszcze parę minut doprawiając do smaku solą pieprzem i majerankiem.

Notatki

Podajemy z łyżką śmietany na wierzchu i najlepiej razowym chlebem. Zupa jest na tyle gęsta i treściwa, że z powodzeniem może zastąpić dwa dania.

- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/zalewajka/
  • zupa cebulowa

    Zupa cebulowa trochę po mojemu

    Rozgrzewająca zupa cebulowa trochę po mojemu, bo tradycyjna zupa to zwyczajnie cebula i bu…
  • Zupa owocowa

    Mamy cały tydzień wspominkowy jakoś. Tym razem zupa owocowa z mrożonych owoców - niestety …
  • Krem z dyni z imbirem

    Zupa krem z dyni na ostro

    Krem z dyni na ostro z imbirem i papryką - idealny sposób na wykorzystanie wszędzie walają…
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Kotlety pożarskie

    Kotlety pożarskie, a właściwie to powinno się mówić Pożarskiego. Delikatne, soczyste i mię…
  • Kotlet schabowy w sosie pieczarkowym

    Tak naprawdę pod przepisem na kotlet schabowy w sosie pieczarkowym, kryje się przepis na s…
  • Pieczeń z karczku

    Soczysta i prosta w przygotowaniu pieczeń z karczku. Idealnie pasuje chyba na dzisiejszy d…
Więcej przepisów w kategorii Obiad

Zobacz też

Kotlety pożarskie

Kotlety pożarskie, a właściwie to powinno się mówić Pożarskiego. Delikatne, soczyste i mię…