Kosą po patelni Przepisy Święta Boże narodzenie Wyluzowane, nadziane kurcze pieczone

Wyluzowane, nadziane kurcze pieczone

0

Kurczak jest całkiem wyluzowany i ma wszystko w... kuprze. Nic mu się nie chce więc rozkłada nogi jak żaba. I tak właśnie, żabą zostało to danie nazwane w moim rodzinnym domu. Przepis trochę inny, bo farsz bez wątróbek i innych takich ale za to bardziej dietetyczny, a taki właśnie miał być. Dziś świętuję więc odświętny obiadek w środku tygodnia. A luzu przy i po jedzeniu wszystkim życzę.

Wyluzowane, nadziane kurcze pieczone

Wyluzowane, nadziane kurcze pieczone

Czas przygotowania 30 minut/y

Czas gotowania 1 godzina

Czas całkowity 1 godzina, 30 minut/y

Wielkość porcji 4 osoby

Składniki

  • 1 kurczak zagrodowy
  • 500 g mięsa mielonego drobiowego
  • 500 g grzybów leśnych lub pieczarek
  • 2 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 cebula
  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki
  • 2 żabki czosnku
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie, majeranek
  • 1 łyżeczka ostrej i słodkiej papryki
  • 2 łyżki tłuszczu gęsiego do smażenia
  • 1 łyżka masła klarowanego

Sposób przygotowania

  1. Myjemy kurczaka, suszymy , odkrawamy końcówki skrzydełek i luzujemy.
  2. Końcówki nóżek i skrzydełek zaszywamy lub spinamy wykałaczkami.
  3. Tuszkę nacieramy solą w środku i na wierzchu a w środku dodatkowo majerankiem.
  4. Zostawiamy na i w tym czasie robimy farsz.
  5. Kroimy drobno cebulę, pieczarki i przeciskamy czosnek przez praskę.
  6. Smażymy na maśle cebulę, dodajemy czosnek i pieczarki do redukcji wody. Gdy całość się podsmaży studzimy i dodajemy do mięsa razem z jajkami, papryką, natką pietruszki i bułką. Przyprawiamy solą pieprzem, ziołami prowansalskimi i dokładnie mieszamy.
  7. Nadziewamy kurczaka farszem i zaszywamy otwór.
  8. Blaszkę albo szerokie naczynie żaroodporne smarujemy łyżką tłuszczu a drugą łyżkę wiórkujemy na wierzch kurczaka.
  9. Pieczemy 10 min w temperaturze 210 stopni a potem zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy 50 minut. W czasie pieczenia podlewamy kilkukrotnie całego kurczaka powstałym sosem.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/wyluzowane-nadziane-kurcze-pieczone/

Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Boże narodzenie

Zobacz też

Najpopularniejsze dania kuchni włoskiej – jak je przyrządzić?

Kuchnia włoska od lat cieszy się sporą popularnością. Polacy docenili niepowtarzalne połąc…