Kosą po patelni Przepisy Wekowane ogórki na mizerię

Wekowane ogórki na mizerię

2

Gruntowe ogórki przechowane na mizerię w zimie? Czemu nie - uwierzcie smakują o niebo lepiej niż te kupowane w zimie. Dodatek czosnku jest chyba tylko w celu antyseptycznym bo jest prawie niewyczuwalny. Wyjmujemy dodajemy śmietanę i gotowe. Mało pracy i naprawdę warto, To też świetny sposób na wykorzystanie dużych i grubych ogórków jeśli nam sporo takich zostanie z robienia ogórków konserwowych.

Wekowane ogórki na mizerię

Wekowane ogórki na mizerię

Czas przygotowania 15 minut/y

Czas gotowania 30 minut/y

Czas całkowity 45 minut/y

Wielkość porcji 5 słoiczków 400 ml

Składniki

  • 1,5 kg ogórków gruntowych
  • 3 szklanki wody
  • 30 g soli
  • 30 g cukru
  • 3 łyżki octu
  • szczypta pieprzu
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.

Sposób przygotowania

  1. Ogórki myjemy, obieramy i kroimy na plasterki.
  2. Wkładamy ogórki do słoików.
  3. Z pozostałych składników robimy zalewę, zagotowując wszystkie pozostałe składniki.
  4. Gorącym płynem zalewamy ogórki i pasteryzujemy 20 minut.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/wekowane-ogorki-mizerie/
  • Dżem z dyni i gruszek

    Dżem z dyni i gruszek

    Pyszny, słodki dżem z dyni i gruszek z dodatkiem kilku jabłek dla podkreślenia smaku. Niez…
  • Marynowane rydze na ostro

    Marynowane rydze na ostro

    Miało nie być już dziś przepisu ale przed chwilą powstało kilka słoiczków rydzów na ostro …
  • Sałatka zimowa

    Sałatka na zimę z ogórków, marchewki i papryki

    Taka sałatka nadaje się do jedzenia zaraz po wyjęciu ze słoika. Świetnie pasuje do mięs. S…
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Przepisy

Zobacz też

Przysmaki egzotycznego Makau

Makau, czy też Makao, to specjalny region administracyjny należący do Chińskiej Republiki …