Kosą po patelni Przepisy Wekowane ogórki na mizerię

Wekowane ogórki na mizerię

2

Gruntowe ogórki przechowane na mizerię w zimie? Czemu nie - uwierzcie smakują o niebo lepiej niż te kupowane w zimie. Dodatek czosnku jest chyba tylko w celu antyseptycznym bo jest prawie niewyczuwalny. Wyjmujemy dodajemy śmietanę i gotowe. Mało pracy i naprawdę warto, To też świetny sposób na wykorzystanie dużych i grubych ogórków jeśli nam sporo takich zostanie z robienia ogórków konserwowych.

Wekowane ogórki na mizerię

Wekowane ogórki na mizerię

Czas przygotowania 15 minut/y

Czas gotowania 30 minut/y

Czas całkowity 45 minut/y

Wielkość porcji 5 słoiczków 400 ml

Składniki

  • 1,5 kg ogórków gruntowych
  • 3 szklanki wody
  • 30 g soli
  • 30 g cukru
  • 3 łyżki octu
  • szczypta pieprzu
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.

Sposób przygotowania

  1. Ogórki myjemy, obieramy i kroimy na plasterki.
  2. Wkładamy ogórki do słoików.
  3. Z pozostałych składników robimy zalewę, zagotowując wszystkie pozostałe składniki.
  4. Gorącym płynem zalewamy ogórki i pasteryzujemy 20 minut.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/wekowane-ogorki-mizerie/
  • Sałatka zimowa

    Sałatka na zimę z ogórków, marchewki i papryki

    Taka sałatka nadaje się do jedzenia zaraz po wyjęciu ze słoika. Świetnie pasuje do mięs. S…
  • Ketchup z cukinii

    Ketchup z cukinii

    A kto powiedział, że ketchup to tylko z pomidorów? Z cukinii tez jest pyszny. Sezon na cuk…
  • Chłodnik ogórkowo-pomidorowy

    Chłodnik ogórkowo-pomidorowy

    Jeśli czas na letnie obiadki to na upał najlepszy jest chłodnik. Trochę zmodyfikowana wers…
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Przepisy

Zobacz też

Jak wybrać kawę idealną? – praktyczne porady dla kupujących

Nim znajdziemy swoja ulubiona kawę mija zazwyczaj bardzo wiele czasu, bo dla niektórych je…