Uszka wigilijne smażone

0

Jest to wersja mojej Babci Natalii przywieziona jako potrawa regionalna z Wilna gdzie mieszkała. Uszka wigilijne smażone robiła też jej Babcia i Prababcia więc potrawa ma już z dwieście lat jak nie lepiej. U mnie podawane są z barszczem czerwonym i wszyscy się nimi zajadają, czekając na nie szczególnie co roku.

Uszka wigilijne smażone

Uszka wigilijne smażone

Czas przygotowania 45 minut/y

Czas gotowania 15 minut/y

Czas całkowity 1 godzina

Wielkość porcji 5-6 osób

Składniki

    Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki sodki
  • 0,2 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka spirytusu
    Farsz:
  • 1 bułka kajzerka
  • 1 szklanka mleka
  • grzyby suszone duża garść
  • 1 duża cebula
  • pieprz
  • sól
  • 1 jajko

Sposób przygotowania

  1. Ciasto wyrabiamy na jednolitą masę łącząc wszystkie składniki. Ciasto musi mieć strukturę luźną, jak na makaron. Po wyrobieniu wstawiamy do lodówki na przynajmniej 2-3 godziny.
  2. Farsz:: Grzyby należy ugotować do miękkości. Bułkę moczymy wcześniej w mleku i nieodsączoną dodajemy do grzybów, odsączonych po ugotowaniu. Przeszkloną wcześniej porządnie cebulę pokrojoną w drobną kostkę dodajemy do pozostałych składników. Wszystkie składniki mielimy blenderem lub maszynką na jednolitą masę.
  3. Dodajemy jajko oraz sól i pieprz do smaku – mieszamy.
  4. Z ciasta rozwałkowanego dość cienko wykrawamy kwadraty 3×3 cm nakładamy na środek niewielką ilość farszu (0,5 łyżeczki, nie radzę za dużo bo będzie ciężko sklejać) i składamy na pół po przekątnej tak by uzyskać trójkąt. Brzeg sklejamy palcami dość dokładnie i zawijamy 2 skrajne rogi do siebie sklejając je ze sobą.
  5. Uszka smażymy na głębokim tłuszczu (olej) do uzyskania złocistej barwy. Następnie odsączamy na papierze.

Notatki

Danie gotowe do podania np z barszczem czerwonym z dodatkiem wody z gotowania grzybów. Jeśli został wam farsz to się nie martwcie można z niego zrobić pyszne chlebowe paszteciki Uszka je się osobno, jak paszteciki a nie wrzuca do barszczu!

- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/uszka-wigilijne/

Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Boże narodzenie
  • Angelíka Pawlik

    Muszę kiedyś spróbować

  • głownie po to by nie spijały tłuszczu podczas smażenia. walorów smakowych raczej nie daje 🙂

  • Ania Kucharzyna

    Ja robię bardzo proste ciasto na uszka, a tutaj zaintrygował mnie szczególnie ten spirytus na liście składników… on faktycznie daje jakiś ciekawy efekt czy bardziej ma zadziałać jako aperitif? 😀

  • Karol Kosiński

    Najlepsze są z prawdziwków je się zaraz po zrobieniu ciepłe popijając barszczykiem niebo w gębie.

Zobacz też

Mrożone zupy – warto po nie sięgać?

W naszej świadomości utarło się przekonanie, że mrożone warzywa nie są tak zdrowe ani smac…