Kosą po patelni Porady Jak usprawnić zarządzanie restauracją – system POS w pigułce

Jak usprawnić zarządzanie restauracją – system POS w pigułce

0

Właściciel lokalu gastronomicznego nie ma lekkiego życia, ma za to wiele obowiązków i spraw, które musi nadzorować. Zapewne każdemu zdarzyło się choćby raz, że dopiero w momencie, kiedy dany produkt był potrzebny, okazywało się, że nie ma nawet jednej sztuki w magazynie. Albo że kelner nieopatrznie pomylił zamówienia – takie rzeczy także się zdarzają nawet najlepszym i najstaranniejszym pracownikom. W jaki sposób można uniknąć takich sytuacji?

Wprowadzenie systemu POS może okazać się rozwiązaniem, które będzie idealnie pasowało do sposobu pracy restauracji. Dzięki temu będzie można uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek i wiele więcej. Sprawdź, co możesz zyskać na przykładzie systemu POS o nazwie Poster.

Plan sali

Dzięki edytorowi wizualnemu, w którym nie tylko wprowadzisz ustawienie stołów, ale także ich wielkość i kształt, nie ma możliwości, by kelner pomylił się podczas wprowadzania zamówienia. Sytuacje, w których danie nie jest podawane zamawiającego, odejdą w zapomnienie razem z zakłopotaniem, które wywoływało w klientach, kelnerach i samemu właścicielu restauracji.

Menu i stan magazynu

W panelu Postera można dodać wiele różnych produktów, oznaczając je czterema kategoriami:

  • artykuły – produkty gotowe do odsprzedaży,
  • składniki – produkty potrzebne do wykonania dań,
  • półprodukty – wyrób, który jest częścią dania lub stanowi materiał wyjściowy do wykonania dania,
  • receptury – gotowe dania, które mogą zostać zamówione przez klientów.

Bardzo ważne w ramach tego podziału jest fakt, że receptury mogą zostać rozpisane na składniki ze wskazaniem, jak dużo każdego z nich się wykorzystuje. Dzięki temu przy zamówieniu dania wszystkie warzywa, mięso, owoce itd. potrzebne do wykonania go także znikają z systemu.

Analityka

Wszystkie dane związane z kosztami i zyskiem są uaktualniane na bieżąco, a dodatkowo wizualizowane w postaci szczegółowych raportów zawierających wykresy i tabele skutecznie ułatwiające wyciąganie wniosków względem działania restauracji, a także usprawnianie go.

Ułatwia to także pilnowanie dyscypliny kasowe. Dodatkowo system podlicza podatki według ustawionych przez właściciela stawek.

System lojalnościowy

W Posterze można bez większego problemu przyznawać rabaty czy punkty bonusowe, które mogą zachęcać klientów do częstszego stołowania się w naszym lokalu gastronomicznym. Umożliwia przy tym 3 możliwości:

  • udzielanie rabatu ręcznego – gdzie samemu można przydzielać odpowiednie rabaty,
  • system rabatowy – gdzie klienci automatycznie są przydzielani do danej grupy rabatowej w zależności od łącznej kwoty, którą zostawili w restauracji,
  • system bonusowy – klienci mogą wykorzystać przyznane punkty do rozliczenia następnego zakupu.

Jest to jedynie małe wprowadzenie do funkcji systemu POS. Więcej informacji można znaleźć na: https://joinposter.com/pl

  • Ogród jest wizytówką Twojej restauracji!

    Najprzyjemniejsze wieczory to te, które spędzane są na świeżym powietrzu. Potrawy spożywan…
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Porady

Zobacz też

Sałatka z serem białym i pomidorami

Przyznać się kto z Was po tym weekendzie karnawałowym z dodatkiem Dnia Babci i Dziadka nie…