Kosą po patelni Przepisy Drób Udziec indyka z grzybami

Udziec indyka z grzybami

0

Doskonały w smaku udziec z indyka nafaszerowany po brzegi pysznymi grzybami. Takie dania to ja lubię. Papryka, cebula, grzyby,czosnek razem tworzą idealną całość. Podajemy na ciepło, krojąc w grube plastry. Jeśli nie mamy akurat filetowanego mięsa można spokojnie kupić cały kawałek z kością i samemu oczyścić, ale więcej z tym zabawy. Efektowny niedzielny obiad, zamiast kurczaka czy schabowego.

Udziec indyka z grzybami

Udziec indyka z grzybami

Czas przygotowania 15 minut/y

Czas gotowania 1 godzina, 45 minut/y

Czas całkowity 2 godzin/y

Wielkość porcji 3-4 osoby

Składniki

  • 1,2 kg filetu udźca z indyka
  • 250 g. grzybów leśnych
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 mała papryczka chilli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • majeranek, sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Mięso myjemy, nacieramy solą, pieprzem i zmiażdżonym 1 ząbkiem czosnku. Środkową część posypujemy majerankiem.
  2. Wkładamy do naczynia z pokrywą i odstawiamy co najmniej na 2 godziny w chłodne miejsce.
  3. W tym czasie myjemy i oczyszczamy grzyby. Grzyby cebulę i paprykę drobno kroimy. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy cebulę, dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Dodajemy grzyby i smażymy do odparowania płynu.
  4. Następnie dodajemy obie papryki i smażymy często mieszając 5 minut.
  5. Przekładamy do miski i studzimy.
  6. Do przesmażonych ostudzonych grzybów, dodajemy łyżkę bułki tartej, jajko, sól, pieprz, rozmaryn i dokładnie wyrabiamy farsz.
  7. Wyjmujemy mięso układamy na desce i lekko rozbijamy. Po środku mięsa układamy farsz zwijamy i spinamy wykałaczkami.
  8. Przekładamy do żaroodpornego naczynia skrapiamy oliwą. Pieczemy w piekarniku 1 godzinę i 20 minut w temperaturze 180 stopni.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/udziec-indyka-grzybami/
  • Makaron z dynią i grzybami

    Makaron z dynią i grzybami

    Sycące i aromatyczne danie, mimo braku mięsa. Makaron z dynią i grzybami jest bardzo trafi…
  • Pieczeń z udźca indyka

    Pieczeń z udźca indyka

    Pieczeń z udźca indyka faszerowana papryką i mozzarellą. Aromatyczne mięso i doskonałe dod…
  • Rolada z ciasta francuskiego z grzybami

    Pyszna rolada z ciasta francuskiego z grzybami i boczkiem. Z papryką, czosnkiem i tymianki…
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Drób
  • zlapinska

    same pyszności 🙂

Zobacz też

Moje pierwsze smoothie bowl – zdrowe śniadanie

Dobra, mniej to przepis a więcej eksperyment ze smoothie bowl. Postanowiłem zrobić sobie z…