Kosą po patelni Produkty Truskawki – uśmiech lata

Truskawki – uśmiech lata

0

Truskawki niestety mamy bardzo krótko a są nieocenionym źródłem witamin i minerałów. Mają prócz oczywistych doskonałych walorów smakowych również działanie lecznicze. Można je przyrządzać na setki sposobów, mrozić, konserwować w formie musów, soków, dżemów oraz są doskonałym dodatkiem do napojów. Truskawki to tak naprawdę krzyżówka dwóch odmian poziomek i jest nazywana poziomką ananasową lub poziomka wielkoowocową a jej rodowód sięga 1712 r. Obecnie mamy już kilka różnych odmian truskawek. Hodowana jest głownie w Europie Środkowej ale często możemy kupić odmiany szklarniowe z innych zakątków świata – jednak ich smak zostawia wiele do życzenia.

Zdrowie
Truskawki mają zbawienny wpływ na nasze serce ponieważ obniżają poziom cholesterolu. Stosowano już je w medycynie ludowej. Zalecane też są w dietach odchudzających ponieważ ograniczają wchłanianie tłuszczu i regulują poziom cukru we krwi zapobiegając jego podnoszeniu. Mają również działanie moczopędne dlatego korzystnie wpływają na pracę naszej wątroby i nerek. Słodycz truskawek to zasługa fruktozy o niskim czynniku glikemicznym (40). Zawarte w nich pektyny regulują pracę jelit. Czy jeszcze czegoś potrzeba by poczuć się zdrowiej na samą myśl, że będziemy je jeść?

Witaminy i minerały
Lista jest strasznie długa i to chyba podstawowa zaleta truskawek. Po okresie zimowym wraz ze świeżymi młodymi warzywami doskonale podnoszą naszą odporność i uzupełniają braki. Witaminy zawarte w truskawkach to: A, C, E, PP, B1, B3 i B6 a główne minerały to wapń, fosfor, magnez, mangan, żelazo, potas i cynk. Tylko 100 g truskawek pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C w naszym organizmie.

Przechowywanie
Truskawki niestety szybko się psują. Nie wpływa też dobrze na ich przechowywanie woda więc myć truskawki najlepiej krótko pod bieżącą wodą i nie wkładać mokrych do miski zaraz po umyciu. Lepiej kupić mniejsze porcje, częściej niż na zapas – no chyba, że znikną zanim się zepsują – obojętnie jaką ilość kupiliśmy. Unikajmy też przechowywania ich w workach foliowych lepiej nadaje się do tego papierowa torba. Mrożenie powoduje, że truskawki nie tracą swoich właściwości odżywczych i jest idealnym sposobem na ich przechowywanie.

Czy tylko dobre strony?
Niestety truskawki też szkodzą, ale na szczęście tylko w konkretnych przypadkach. Mają właściwości uczulające i mogą powodować u niektórych osób wysypki, pokrzywki a w skrajnych przypadkach nawet biegunki. Zawierają też salicylany więc osoby uczulone na te związki powinny ich unikać. Dla osób z zespołem jelita drażliwego też nie polecam.

Czekamy na nie cały rok – na te świeże prosto z krzaka gdy ziemia jeszcze zgrzyta między zębami. Tak wiem najpierw umyć. Poprawiają nam humor i samopoczucie. Uśmiechnij się i sięgnij po truskawkę.

Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Grzyby dobro narodowe

    Grzyby dobro narodowe

    Jedzenie grzybów, zbieranie, marynowanie, suszenie – to w naszej kulturze tak zakorz…
  • Najzdrowsze kasze

    Jakie witaminy i minerały zawierają kasze? Wszystkie kasze to produkty, które warto spożyw…
  • Czosnek - naturalny antybiotyk

    Czosnek – naturalny antybiotyk

    Czosnek to roślina z rodziny amarylkowatych, z której głownie w kuchni wykorzystujemy bulw…
Więcej przepisów w kategorii Produkty

Zobacz też

Placki z dyni z jabłkiem

Przepis na placki z dyni z jabłkiem jest banalny, jednak samo danie już na szczęście nie. …