Kosą po patelni Przepisy Tosty francuskie na słono

Tosty francuskie na słono

1

Tosty francuskie na słono z dodatkiem szynki, sera pleśniowego, pomidora i szczypiorku. Pyszne i sycące śniadanie. Przygotowanie trwa tylko chwilę, a efekt jest o wiele bardziej radosny, niż zwykłe kanapki. Uwielbiam takie śniadanka, jak również wersję na słodko z serem białym i owocami. Pokombinujcie sami z dodatkami - w zasadzie pasuje wszystko, co nam zbytnio nie będzie uciekać ze środka przy smażeniu.

Tosty francuskie na słono

Tosty francuskie na słono

Czas przygotowania 10 minut/y

Czas gotowania 5 minut/y

Czas całkowity 15 minut/y

Wielkość porcji 2 osoby

Składniki

  • 8 kromek chleba tostowego
  • 4 plastry szynki
  • 1 opakowanie sera pleśniowego camembert
  • 1 pomidor
  • trochę szczypiorku lub pora
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mleka
  • masło klarowane do smażenia
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Jajka roztrzepujemy z mlekiem, sola i pieprzem na jednolita masę.
  2. Na 4 kromki chleba nakładamy po plasterku szynki, ćwiartce sera w plasterkach, dodajemy trochę posiekanego szczypiorku, pokrojonego w plastry pomidora i przykrywamy druga kromką.
  3. Dociskamy porządnie ręką nasze kanapki i trzymając porządnie z obu stron tak by się nie rozwaliło obtaczamy nasze kanapki w jajkach.
  4. Smażymy na maśle z obu stron na średnim ogniu do uzyskania złotej barwy.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/tosty-francuskie-slono/
  • Żurek

    Żurek z kiełbasą i jajkiem

    Klasyczny żurek z kiełbasą i jajkiem, można dodać ziemniaki ale ja wolę bez i kawałek chle…
  • Omlet z pomidorami

    Omlet z pomidorami, dla mnie pyszne pożywne śniadanie, same naturalne składniki i naprawdę…
  • Krokiety z kapustą i grzybami

    Naleśniki uwielbiam chyba w każdej formie a jako krokiety z kapustą i grzybami są wyjątkow…
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Przepisy

Zobacz też

Uszka wigilijne smażone

Jest to wersja mojej Babci Natalii przywieziona jako potrawa regionalna z Wilna gdzie mies…