Kosą po patelni Przepisy Chleb i bułki Tortilla pszenno-kukurydziana

Tortilla pszenno-kukurydziana

0

Zawsze zastanawiało mnie czemu 6 placków z mąki i wody kossztuje tyle kasy w sklepie i stwierdziłem, że może spróbować samemu. Okazało się że jest to strasznie proste i o wiele smaczniejsze niż to co kupowałem. Robiłem też tortillę na smalcu zamiast oleju i powiem Wam też jest boska. Placki są elastyczne lekko miejscami chrupiące dokładnie takie jak powinny być. Bez problemu też się je przechowuje i można odgrzać.

Tortilla pszenno-kukurydziana

Tortilla pszenno-kukurydziana

Czas przygotowania 20 minut/y

Czas gotowania 6 minut/y

Czas całkowity 26 minut/y

Wielkość porcji 2-3 osoby

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g mąki kukurydzianej
  • pół szklanki ciepłej wody
  • 5 łyżek oleju
  • 1 jajko
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Do mąki wlewamy wodę i olej, dodajemy jajko i solimy.
  2. Wyrabiamy na gładką masę tak by ciasto się ciągnęło ale nie kleiło do rąk. Jeśli się rwie dodajemy wody jak zbyt się lepi podsypujemy delikatnie mąką.
  3. Dzielimy na 6 równych porcji i każdą rozwałkowujemy na cienki okrągły placek wielkości dużej patelni.
  4. Patelnie mocno rozgrzewamy bez dodatku tłuszczu.
  5. Smażymy na dużym ogniu i suchej patelni po 30 sek. z każdej ze stron lekko dociskając w miejscach gdzie się podnosi.

Notatki

Polecam po usmażeniu każdy krążek przełożyć ręcznikiem papierowym. wchłonie on resztki wilgoci i placki się nie posklejają.

- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/tortilla-pszenno-kukurydziana/
  • Keks z białek

    Keks z białek

    Pełny orzechów, owoców, rodzynek i pachnący skórką cytrynową i wanilią keks. Jedno z moich…
  • Krokiety z kapustą i grzybami

    Naleśniki uwielbiam chyba w każdej formie a jako krokiety z kapustą i grzybami są wyjątkow…
  • Kruche ciasteczka – stemplowane

    Pyszne kruche ciasteczka - niezwykle proste i mało składników, ale wychodzi ich sporo i są…
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Paszteciki z kapustą i grzybami

    Był barszcz czerwony, a na uszka jeszcze za wcześnie to zrobimy paszteciki z kapustą i grz…
  • Chałka

    Chałka z kruszonką

    Pachnąca maślana i waniliowa chałka z kruszonką. To wybitnie smak mojego dzieciństwa. Mięk…
  • Bułki grahamki

    Chrupiące, zdrowe i pyszne bo własne bułeczki grahamki. Możemy sami wybrać kształt, wielko…
Więcej przepisów w kategorii Chleb i bułki

Zobacz też

Uszka wigilijne smażone

Jest to wersja mojej Babci Natalii przywieziona jako potrawa regionalna z Wilna gdzie mies…