Kosą po patelni Przepisy Chleb i bułki Tortilla pszenno-kukurydziana

Tortilla pszenno-kukurydziana

0

Zawsze zastanawiało mnie czemu 6 placków z mąki i wody kossztuje tyle kasy w sklepie i stwierdziłem, że może spróbować samemu. Okazało się że jest to strasznie proste i o wiele smaczniejsze niż to co kupowałem. Robiłem też tortillę na smalcu zamiast oleju i powiem Wam też jest boska. Placki są elastyczne lekko miejscami chrupiące dokładnie takie jak powinny być. Bez problemu też się je przechowuje i można odgrzać.

Tortilla pszenno-kukurydziana

Tortilla pszenno-kukurydziana

Czas przygotowania 20 minut/y

Czas gotowania 6 minut/y

Czas całkowity 26 minut/y

Wielkość porcji 2-3 osoby

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g mąki kukurydzianej
  • pół szklanki ciepłej wody
  • 5 łyżek oleju
  • 1 jajko
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Do mąki wlewamy wodę i olej, dodajemy jajko i solimy.
  2. Wyrabiamy na gładką masę tak by ciasto się ciągnęło ale nie kleiło do rąk. Jeśli się rwie dodajemy wody jak zbyt się lepi podsypujemy delikatnie mąką.
  3. Dzielimy na 6 równych porcji i każdą rozwałkowujemy na cienki okrągły placek wielkości dużej patelni.
  4. Patelnie mocno rozgrzewamy bez dodatku tłuszczu.
  5. Smażymy na dużym ogniu i suchej patelni po 30 sek. z każdej ze stron lekko dociskając w miejscach gdzie się podnosi.

Notatki

Polecam po usmażeniu każdy krążek przełożyć ręcznikiem papierowym. wchłonie on resztki wilgoci i placki się nie posklejają.

- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/tortilla-pszenno-kukurydziana/
  • Pączki – wersja druga z masłem

    Trochę inna wersja pączków, tym razem nie na margarynie ale na maśle z olejem. Równie dobr…
  • Jabłka w cieście jogurtowym

    Miękkie, pachnące cynamonem puszyste jabłka w cieście jogurtowym. Przez zastosowanie jogur…
  • Ciasto czekoladowe z białek

    Ciasto czekoladowe z białek albo jak inaczej czasem nazywane białkowiec czekoladowy, jest …
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Chleb i bułki

Zobacz też

Kotlety pożarskie

Kotlety pożarskie, a właściwie to powinno się mówić Pożarskiego. Delikatne, soczyste i mię…