Tort chlebowy

0

Tort chlebowy - brzmi dość dziwnie, ale to normalny tort na biszkopcie tylko zrobiony na bazie zmielonego wysuszonego chleba razowego - najlepiej miodowego. Przełożony kremem budyniowym i polany polewą czekoladową. Dla mnie bomba i nie tylko kaloryczna ale i smakowa. Możecie użyć spokojnie innego kremu i również zrobić bez polewy, ale takie połączenie tych trzech składników jest sprawdzone i smakuje super. Trochę z tym roboty jest ale warto. Przepis jest bardzo stary bo podobno takie torty robiła i moja Prababcia. Na zdjęciu jest tort upieczony w dużej prostokątnej blaszce przekrojony na 2 płaty ale proporcje są na zwykłą dużą tortownicę.

Tort chlebowy

Tort chlebowy

Czas przygotowania 40 minut/y

Czas gotowania 40 minut/y

Czas całkowity 1 godzina, 20 minut/y

Wielkość porcji dużo ludzi

Składniki

    Biszkopt
  • 8 jajek
  • 350 g cukru pudru
  • 1 chleb razowy na miodzie
  • 3/4 szklanki orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli.
    Do nasączenia
  • 0,5 litra mocnej herbaty
  • aromat rumowy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka spirytusu
    Krem
  • 250 g masła
  • 100 g czekolady
  • 1/2 litra mleka
  • 200 g cukru
  • 2 jajka
  • 100 g maki
  • 50 g spirytusu
    Polewa
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki śmietany
  • 6 łyżek cukru
  • 3 łyżki kakao

Sposób przygotowania

  1. Chleb razowy kroimy na kromki i suszymy, gdy jest kruchy rozkruszamy i mielimy na mąkę. Przesiewamy to co zostanie odkładamy i wykorzystujemy do wysypania tortownicy. Na tort będzie potrzebna 1 i 1/2 szklanki mąki chlebowej. Co zostanie przyda się do następnego tortu.
  2. Żółtka oddzielamy od białek. Miksujemy białka ze szczyptą soli na sztywno. Nie przerywając miksowania dodajemy stopniowo cukier puder, a następnie po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem i stopniowo wsypujemy do białek lekko mieszając łyżką. Na końcu wsypujemy drobno posiekane orzechy i lekko mieszamy.
  3. Przygotowane ciasto przekładamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i posypanej tym co pozostało po przesianiu mąki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni 25-30 minut, sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczony.
  4. Biszkopt zostawiamy do wystudzenia. W tym czasie robimy krem.
  5. Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy posiekana czekoladę i pozostałe składniki oprócz spirytusu. Wszystko miksujemy i gotujemy 5 minut mieszając aż uzyskamy gęsty budyń.
  6. W misce miksujemy masło i dodajemy porcjami przestudzony budyń cały czas miksując na koniec wlewamy spirytus małymi partiami nie przerywając miksowania.
  7. Przestudzony biszkopt kroimy na 3 części. Każdą z nich nasączamy i przekładamy kremem.
  8. Wszystkie składniki na polewę wkładamy do rondelka i na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia nie gotujemy.
  9. Gorącą polewą smarujemy przełożony tort. Wierzch dekorujemy kremem jeśli nam został lub wg. uznania.np. mielonymi orzechami.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/tort-chlebowy/
  • Keks z białek

    Keks z białek

    Pełny orzechów, owoców, rodzynek i pachnący skórką cytrynową i wanilią keks. Jedno z moich…
  • Ciasto jak z bajki – pieczemy karpatkę

    Klasyczna karpatka to jedno z najbardziej wdzięcznych ciast, goszczących od lat na polskic…
  • Ciasto z kremem budyniowym

    Ciasto z kremem budyniowym

    Ciasto z kremem budyniowym i w moim przypadku dżemem porzeczkowym, jednak spokojnie można …
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Keks z białek

    Keks z białek

    Pełny orzechów, owoców, rodzynek i pachnący skórką cytrynową i wanilią keks. Jedno z moich…
  • Ciasto jak z bajki – pieczemy karpatkę

    Klasyczna karpatka to jedno z najbardziej wdzięcznych ciast, goszczących od lat na polskic…
  • Kruche ciasteczka – stemplowane

    Pyszne kruche ciasteczka - niezwykle proste i mało składników, ale wychodzi ich sporo i są…
Więcej przepisów w kategorii Ciasta i desery

Zobacz też

Kurczak curry w sosie śmietanowym

Wpadłem już w klimaty świąteczne, a przecież do wigilii człowiek coś jeść też musi. Kurcza…