Pyszne ciasto bez pieczenia Tyrajmisiu czyli Tiramisu. Znacie pewnie doskonale ten smak bo sporo osób po nie sięga chcąc zrobić coś fajnego na przyjęcie. Mało pracy a efekt bardzo fajny. Odrobina alkoholu, kawa, i puszysta masa w połączeniu z kakao - mniam. Polecam potrzymać w lodówce minimum z 5 godzin. Można też zrobić to cisto w pucharkach z małymi biszkoptami, ja jednak polecam przełamać długie biszkopty o bardziej twardej strukturze. Nie rozmiękają tak bardzo jak te małe okrągłe.

Tiramisu

Tiramisu

Czas przygotowania 30 minut/y

Czas całkowity 30 minut/y

Wielkość porcji dużo osób

Składniki

  • 500 g serka mascarpone
  • 250 g biszkoptów podłużnych Ladyfingers
  • 4 świeżych jajek
  • 80 g cukru pudru
  • 100 ml likieru Amaretto
  • 1,5 szklanki mocnej zaparzonej kawy
  • 2 łyżki kakao do posypania

Sposób przygotowania

  1. Żółta oddzielamy od białek i miksujemy z cukrem pudrem, na puszystą masę.
  2. Stopniowo dodajemy serek mascarpone i miksujemy.
  3. Ubijamy pianę z białek na sztywno (możemy dodać szczyptę soli) i dokładamy do masy tym razem już tylko mieszając do połączenia składników.
  4. Likier mieszamy z zimna kawą. Maczamy w nim biszkopty, krótko tak by nam całkiem nie rozmiękły z obu stron.
  5. Układamy w naczyniu warstwę biszkoptów, przykrywamy połową masy, kolejna warstwa i masa.
  6. Naczynie przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
  7. Jak masa już zastygnie porządnie, wyjmujemy ciasto, posypujemy kakao i wcinamy.

Notatki

Jajka należy dokładnie umyć i sparzyć - ciasto nie jest pieczone, więc trzeba na to zwrócić uwagę.

- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/tiramisu/
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Ciasta i desery

Zobacz też

Paella z kurczakiem

Paella z kurczakiem to bardzo sycące danie rodem z Hiszpanii. Jest sporo odmian tego dania…