Kosą po patelni Przepisy Mięso Tatar wołowy klasyczny

Tatar wołowy klasyczny

0

Klasyczny tatar wołowy z cebulką, grzybkami, ogórkiem i żółtkiem - lub jak kto woli befsztyk tatarski. Uwielbiałem to danie od dziecka, najlepsze jest z polędwicy wołowej. Gościło, pamiętam zawsze na stołach na przyjęciach czy weselach. Teraz już w kuchni raczej tylko domowej popularne w takiej formie ze względu na jajko surowe, którego lokale się boją. Polecam sparzyć dokładnie skorupkę jajka przed rozbiciem i zmniejszymy ryzyko. Smak dzieciństwa do, którego dalej często wracam. Zrobiony samemu z siekanego mięsa jest o wiele lepszy niż jakikolwiek kupiony, no i wiecie co posiekaliście do środka.

Tatar wołowy klasyczny

Tatar wołowy klasyczny

Czas przygotowania 30 minut/y

Czas całkowity 30 minut/y

Wielkość porcji 4 osoby

Składniki

  • 400 g mięsa wołowego (polędwica, udziec albo rostbef)
  • 4 żółtka jaj
  • 2 cebule
  • grzyby marynowane
  • 2 ogórki konserwowe duże
  • kilka kropel przyprawy typu maggi
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki wody
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Mięso najlepiej posiekać bardzo drobno (schłodzone) lub zmielić.
  2. Wodę mieszamy z maggi, solą i pieprzem do smaku i dodajemy do mięsa i dokładnie wyrabiamy ręką na jednolitą masę. Mięso powinno wchłonąć cały płyn.
  3. Formujemy okrągły kopczyk robimy na górze wgłębienie i wkładamy do niego żółtko jajka.
  4. Cebulę, grzybki i ogórka kroimy w drobną kostkę i układamy na około mięsa.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/tatar-wolowy-klasyczny/
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Żeberka w sosie z grzybami

    Powiem szczerze, że jako dziecko za tym daniem nie przepadałem. Żeberka w sosie z grzybami…
  • Gulasz wołowy z kluseczkami

    Gulasz wołowy z kluseczkami

    Klasyczny gulasz z mięsa wołowego z papryką i grzybami (mogą być pieczarki) jednak podany …
  • Bigos

    Bigos

    Zdjęcie i przepis podesłała moja najwspanialsza i kochana sister Ania - dzięki (mam nadzie…
Więcej przepisów w kategorii Mięso

Zobacz też

Najpopularniejsze dania kuchni włoskiej – jak je przyrządzić?

Kuchnia włoska od lat cieszy się sporą popularnością. Polacy docenili niepowtarzalne połąc…