Kosą po patelni Przepisy Obiad Tarta z salami, cukinią, mozzarellą i pomidorami

Tarta z salami, cukinią, mozzarellą i pomidorami

1

Przepis pewnie już ktoś kiedyś podobny wymyślił, bo to strasznie proste a genialne w smaku ale powstał w czasie trwania burzy mózgów nad menu przyjęciowym. Wszystko fajnie tylko układanie tego w ten sposób nie myślałem, że będzie tak... nudne. Na szczęście smak wynagradza tą mozolną pracę. Świetnie wygląda i jest pyszna. Bałem się, że będzie sucha ale ser się pięknie rozpuszcza, pomidory puszczają sok a oliwa dopełnia dzieła. Smacznego

Tarta z salami, cukinią, mozzarellą i pomidorami

Tarta z salami, cukinią, mozzarellą i pomidorami

Czas przygotowania 20 minut/y

Czas gotowania 40 minut/y

Czas całkowity 1 godzina

Wielkość porcji 2-3 osoby

Składniki

    Ciasto:
  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
    Nadzienie:
  • 1 mała cukinia
  • 2 pomidory
  • 60 g salami
  • 200 g mozzarelli
  • świeża bazylia
  • sól, pieprz, oregano
  • oliwa

Sposób przygotowania

  1. Schłodzone masło mieszamy z mąką, solą i pieprzem najlepiej używając noża, wbijamy jajko i szybko wyrabiamy. Ciasto nie powinno się za bardzo ogrzać od naszych rąk.
  2. Zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.
  3. Rozwałkowujemy ciasto na wielkość formy do tarty (27 cm). Smarujemy formę masłem i wykładamy ciastem łącznie z brzegami. Nakłuwamy spód widelcem.
  4. Wstawiamy do piekarnika 180 stopni na 10 minut.
  5. Kroimy salami, pomidora, cukinię i mozzarellę w plastry.
  6. Wyjmujemy ciasto i niestety tu zaczyna się zabawa bo wymyśliłem sobie że ułożę to gęsto na zakładkę. Zaczynając od zewnętrznego kręgu układamy kolejno po plasterku każdego składnika tak by kolejny przykrywał 3/4 powierzchni poprzedniego. Powstanie w ten sposób gruba warstwa nadzienia. Kierujemy się tworząc kolejne kręgi lekko zachodzące na zewnętrzne ku środkowi.
  7. Całość posypujemy ziołami, solimy dość obficie i skrapiamy niewielka ilością oliwy.
  8. Pieczemy dalej w 180 stopniach ok. 25-30 min. Obserwujcie piekarnik - brzegi nie mogą się spalić a ser powinien się rozpuścić.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/tarta-salami-cukinia-mozzarella-pomidorami/


 Wytrawne tarty i placki - najlepsze na letni obiad

Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Obiad
  • pewnie bez trudu znajdziesz w Olsztynie miejsce gdzie je podają – możesz zapytać Kasię prowadzącą htttp://mostekwkuchni.pl powinna Ci doradzić gdzie konkretnie się udać by spróbować dobrej.

  • Adam Siwołowski

    Wstyd się przyznać, ale nigdy jeszcze nie jadłem tarty… Jutro wybieram się na Stare miasto w Olsztynie, więc może gdzieś dostanę… Mam wielką ochotę na takie danie. pozdrawiam.

  • koniecznie napisz czy smakowało bo to eksperyment – będziesz królikiem doświadczalnym

  • Wstyd się przyznać, ale nigdy jeszcze sama nie robiłam tarty… Muszę się kiedyś skusić na wypróbowanie tego przepisu, bo uwielbiam połączenie cukinii, pomidorów i mozzarelli 😉

Zobacz też

Porcelana Katie Alice – popołudniowa herbatka w iście brytyjskim stylu

Porcelana marki Katie Alice dodaje aranżowanym wnętrzom wyjątkowego charakteru. Naczynia z…