Kosą po patelni Przepisy Obiad Tarta z cukinią i kaniami

Tarta z cukinią i kaniami

0

Bogata w składniki soczysta tarta z grzybami i cukinią. Można zastosować inne grzyby ale z kanią smakuje wyśmienicie. Spód należy dopiec trochę bardziej niż zwykle w tartach gdzie piecze się go koło 10 minut. Większość składników i tak wstępnie podsmażamy więc nie będzie problemu. Pyszne aromatyczne danie.

Tarta z cukinią i kaniami

Tarta z cukinią i kaniami

Czas przygotowania 10 minut/y

Czas gotowania 50 minut/y

Czas całkowity 1 godzina

Wielkość porcji 3-4 osoby

Składniki

    Ciasto
  • 250 g mąki
  • 150 g masła
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
    Farsz:
  • 5 średnich kani
  • 1 cebula
  • 1/2 kg kabaczka
  • 2 pomidory
  • pietruszka, koperek
  • bazylia, papryka mielona ostra lub słodka
  • sól, pieprz
  • żółty ser do posypania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Ciasto zagniatamy łącząc wszystkie składniki - ważne by masło było schłodzone i najlepiej posiekać je nożem z mąką by go nie rozgrzewać rękami.
  2. Ciasto zawijamy w folię i do lodówki na godzinę.
  3. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy do zeszklenia na oleju. Dodajemy kanie pokrajane na kawałki chwilę przesmażamy.
  4. Dodajemy cukinię pokrojoną w kostkę, sól, pieprz i chwilę smażymy mieszając.
  5. Na końcu dodajemy pietruszkę i koperek.
  6. Ciasto wykładamy na foremkę do tarty wylepiając brzeg formy i wkładamy do piekarnika na 15 minut temperatura 180 stopni.
  7. Następnie wyjmujemy i nakładamy farsz, na wierzchu układamy pomidory pokrojone w plasterki, posypujemy bazylią, papryką i posypujemy startym serem. Wstawiamy ponownie do piekarnika na 25 minut temperatura 180 stopni.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/tarta-cukinia-kaniami/
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Obiad

Zobacz też

Rolada, kluski śląskie i modra kapusta czyli śląski obiad

Dzisiaj trzy przepisy w jednym - czyli kompletny, śląski, niedzielny obiad. Jestem gorol i…