Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Szarlotka z bitą śmietaną na biszkopcie

Szarlotka z bitą śmietaną na biszkopcie

0

Chyba tęsknię za słodkościami bo znów ciasto tym razem szarlotka z bitą śmietaną. Taka wersja rolady biszkoptowej bez zawijania. Delikatne, szybkie ciasto a na tyle efektowne, że nadaje się na stół nawet dla gości. Świetne też dla dzieci, a że jabłka większość jednak ludzi lubi to nie ma stresu, że tego ciasta ktoś nie chce jeść.

Szarlotka z bitą śmietaną na biszkopcie

Szarlotka z bitą śmietaną na biszkopcie

Czas przygotowania 40 minut/y

Czas gotowania 20 minut/y

Czas całkowity 1 godzina

Wielkość porcji dużo osób

Składniki

    Biszkopt
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa jabłeczna
  • 8 jabłek
  • 2 galaretki do wyboru agrestowa, cytrynowa lub pomarańczowa
    Bita śmietana
  • 400 ml śmietany 30 lub 36 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 opakowania Śmietan-fix

Sposób przygotowania

  1. Obie maki z mieszamy z proszkiem. Białka oddzielamy od żółtek.
  2. Z białek ubijamy sztywną pianę dalej dodajemy po trochu cukier, a następnie po jednym żółtku i łyżce wody i dokładnie ubijamy.
  3. Wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy łyżką.
  4. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem formę i pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.
  5. Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na kawałki.
  6. Wkładamy do garnka podlewamy 2 łyżkami wody i dusimy aż jabłka zmiękną, odstawiamy do przestudzenia.
  7. Galaretki rozpuszczamy w pół litrze gorącej wody, łączymy z jabłkami, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
  8. Mocno schłodzoną śmietanę lekko ubijamy na najwyższych obrotach, dodajemy ubijając cukier puder wymieszany ze śmietan-fix i ubijamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  9. Na wystudzone ciasto wykładamy tężejącą masę jabłeczną i schładzamy w lodówce do pełnego stężenia.
  10. Na jabłka wykładamy bitą śmietanę i wyrównujemy.
  11. Następnie przez sitko posypujemy cynamonem ok.1/2 łyżeczki i posypujemy startą czekoladą Schładzamy w lodówce.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/szarlotka-bita-smietana-biszkopcie/

Może spodoba Ci się również szarlotka kanadyjska – zobacz przepis.

Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Szpajza – śląski deser

    Szpajza to tradycyjny śląski deser, podawany pierwotnie tylko w wersji cytrynowej, jednak …
  • Muffinki z krówkami

    Pyszne muffinki z krówkami, mnie dość mocno przepis zaskoczył. Nie wpadłem na to że można …
  • Placek ze śliwkami

    Drożdżowy placek ze śliwkami - smak mojego życia, a nie tylko dzieciństwa. Uwielbiam ten w…
Więcej przepisów w kategorii Ciasta i desery

Zobacz też

Rolada, kluski śląskie i modra kapusta czyli śląski obiad

Dzisiaj trzy przepisy w jednym - czyli kompletny, śląski, niedzielny obiad. Jestem gorol i…