Kosą po patelni Przepisy Syrop cytrynowy z nutą imbiru

Syrop cytrynowy z nutą imbiru

0

Mocno skondensowana bomba cytrynowa czyli cytryny zamknięte w słoiczkach. Idealne do herbaty, jako aromat do ciast i dodatek do wielu dań. Wystarczy sięgnąć po łyżeczkę i mamy aromatyczny napój cytrynowy. Doskonałe również na przeziębienia jako źródło witaminy C.

Syrop cytrynowy

Syrop cytrynowy

Czas przygotowania 20 minut/y

Czas gotowania 40 minut/y

Czas całkowity 1 godzina

Wielkość porcji 3 małe słoiczki

Składniki

  • 1 kg cytryn
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku

Sposób przygotowania

  1. Cytryny dokładnie wyszorować i sparzyć wrzątkiem.
  2. Z połowy cytryn wycisnąć sok i wlać do garnka
  3. Drugą połowę pokroić w cienkie plasterki i wyjąć ziarenka.
  4. Cukier wsypać do soku dodać imbir i gotować aż trochę zgęstnieje
  5. Dodać cytryny i gotować 25 min. od czasu do czasu delikatnie mieszając.
  6. Przełożyć do słoiczków i pasteryzować 5 min.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/syrop-cytrynowy-z-nuta-imbiru/
   Przepis i zdjęcie od Rodziców – dziękuję

  • Flaczki z kurczaka

    Flaczki z kurczaka

    Flaczki z kurczaka czyli aromatyczny rosół z imbirem mięsem, cebulą, papryką, majerankiem,…
  • Krem z dyni z imbirem

    Zupa krem z dyni na ostro

    Krem z dyni na ostro z imbirem i papryką - idealny sposób na wykorzystanie wszędzie walają…
  • Lemoniada cytrynowa

    Lemoniada cytrynowa

    Nie ma nic lepszego na taki upał jak lemoniada a ta jest bosko orzeźwiająca i smaczna. Nic…
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Przepisy

Zobacz też

Przysmaki egzotycznego Makau

Makau, czy też Makao, to specjalny region administracyjny należący do Chińskiej Republiki …