Kosą po patelni Przepisy Syrop cytrynowy z nutą imbiru

Syrop cytrynowy z nutą imbiru

0

Mocno skondensowana bomba cytrynowa czyli cytryny zamknięte w słoiczkach. Idealne do herbaty, jako aromat do ciast i dodatek do wielu dań. Wystarczy sięgnąć po łyżeczkę i mamy aromatyczny napój cytrynowy. Doskonałe również na przeziębienia jako źródło witaminy C.

Syrop cytrynowy

Syrop cytrynowy

Czas przygotowania 20 minut/y

Czas gotowania 40 minut/y

Czas całkowity 1 godzina

Wielkość porcji 3 małe słoiczki

Składniki

  • 1 kg cytryn
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku

Sposób przygotowania

  1. Cytryny dokładnie wyszorować i sparzyć wrzątkiem.
  2. Z połowy cytryn wycisnąć sok i wlać do garnka
  3. Drugą połowę pokroić w cienkie plasterki i wyjąć ziarenka.
  4. Cukier wsypać do soku dodać imbir i gotować aż trochę zgęstnieje
  5. Dodać cytryny i gotować 25 min. od czasu do czasu delikatnie mieszając.
  6. Przełożyć do słoiczków i pasteryzować 5 min.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/syrop-cytrynowy-z-nuta-imbiru/
   Przepis i zdjęcie od Rodziców – dziękuję

  • Lemoniada cytrynowa

    Lemoniada cytrynowa

    Nie ma nic lepszego na taki upał jak lemoniada a ta jest bosko orzeźwiająca i smaczna. Nic…
  • Napój z natką pietruszki

    Orzeźwiający napój na upały a do tego wyśmienita dawka żelaza w naturalnej postaci. Cytryn…
  • Lemon Curd

    Krem cytrynowy o wielu zastosowaniach. Można przechowywać w lodówce kilka tygodni. Używamy…
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Przepisy

Zobacz też

Jak wybrać kawę idealną? – praktyczne porady dla kupujących

Nim znajdziemy swoja ulubiona kawę mija zazwyczaj bardzo wiele czasu, bo dla niektórych je…