Idealna surówka z awokado i selerem naciowym jako dodatek do drugiego dania. Może nie wygląda po polaniu sosem sojowym jakoś rewelacyjnie ale naprawdę jest z nim smaczna i o to chodzi. Do tego zdrowa - polecam.

Surówka z awokado

Surówka z awokado

Czas przygotowania 20 minut/y

Czas całkowity 20 minut/y

Wielkość porcji 2-3 osoby

Składniki

  • 1 awokado
  • 4 pędy selera naciowego
  • 1 jabłko
  • 4 rzodkiewki
  • sos sojowy,olej lniany (jak ktoś nie lubi może być sól)
  • pieprz do smaku
  • 3 łyżeczki soku z cytryny

Sposób przygotowania

  1. Dojrzałe miękkie awokado myjemy przekrawamy wzdłuż na pół przekręcamy rozdzielając połówki i wyjmujemy pestkę. Obieramy ze skórki (najłatwiej łyżką i kroimy w kostkę.
  2. Jabłko tak samo obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
  3. Przekładamy awokado i jabłka do szklanej miski i natychmiast skrapiamy sokiem z cytryny żeby nie ściemniały i mieszamy.
  4. Seler i rzodkiewki kroimy na drobniejszą kostkę dodajemy do pozostałych składników.
  5. Przyprawiamy pieprzem, olejem i sosem sojowym lub solą.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/surowka-z-awokado/
  • Jajka faszerowane awokado i szpinakiem

    Prawdziwie zielone szaleństwo czyli jajka faszerowane awokado i szpinakiem. Trochę wiosny …
  • Sałatka owocowa z krewetkami

    Doskonała jako przystawka lub lekka kolacja we dwoje, sałatka owocowa z krewetkami. Ostrze…
  • Guacamole z pomidorami

    Guacamole to rodzaj meksykańskiej salsy na bazie awokado i soku z limonki. To trochę wzbog…
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Paella z kurczakiem

    Paella z kurczakiem to bardzo sycące danie rodem z Hiszpanii. Jest sporo odmian tego dania…
  • Pierogi drożdżowe z kapustą i grzybami

    Pierogi Babci Jadzi czyli smażone na głębokim tłuszczu pierogi drożdżowe z kapustą i grzyb…
  • Placek drożdżowy z porzeczkami

    Placek drożdżowy z porzeczkami i kruszonką to w zasadzie klasyka gatunku. Lekko kwaskowy, …
Więcej przepisów w kategorii Przepisy

Zobacz też

Paella z kurczakiem

Paella z kurczakiem to bardzo sycące danie rodem z Hiszpanii. Jest sporo odmian tego dania…