Kosą po patelni Przepisy Mięso Steki w sosie winnym z masłem ziołowym

Steki w sosie winnym z masłem ziołowym

0

Łaziło za mną mięso i samo przyszło bo żona kupiła wczoraj dwa solidne steki. Mam od kumpla wino własnej roboty, a że jest dość mocne to stwierdziłem czemu nie użyć do steków - alkohol odparuje i będzie super. I się nie pomyliłem słodkie wino kwaśny ocet... bajka. Całość z surówką z papryką nadziewaną serem. Objadłem się i leżę.

Steki w sosie winnym z masłem ziołowym

Steki w sosie winnym z masłem ziołowym

Czas przygotowania 15 minut/y

Czas gotowania 6 minut/y

Czas całkowity 20 minut/y

Wielkość porcji 2 osoby

Składniki

  • 2 kawałki mięsa wołowego (u mnie antrykot)
  • 100 ml czerwonego wina (półsłodkie)
  • łyżka octu balsamicznego
  • masło klarowane
  • sól, pieprz
    Masło ziołowe
  • 100 g masła
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • kilka liści świeżej bazylii
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania

  1. Masło musi mieć temperaturę pokojową by było miękkie więc wyjmujemy je wcześniej z lodówki.
  2. Siekamy pietruszkę i oregano. Przeciskamy czosnek przez praskę.
  3. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy z masłem.
  4. Zawijamy w folię i wstawiamy na godzinę do lodówki.
  5. Steki smażymy na patelni po 2-3 minuty z obu stron w zależności jak kto lubi i jak grube mamy mięso na maśle klarowanym.
  6. Po usmażeniu solimy i pieprzymy i zostawiamy na 5-6 minut by odpoczęły.
  7. Na patelnię ze smażenia wlewamy wino, ocet balsamiczny i możemy dodać łyżkę masła ziołowego. Całość redukujemy cały czas mieszając.
  8. Smarujemy steki powstałym sosem i kładziemy kawałek masła ziołowego.
  9. Podajemy z grzankami, ziemniakami lub frytkami z dodatkiem surówki ze świeżych warzyw.
  10. Ja użyłem grzanek i mix sałat z pomidorkami i papryczkami faszerowanymi serem w oliwie do tego kilka kropel octu balsamicznego.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/steki-sosie-winnym-maslem-ziolowym/
  • Kotlety pożarskie

    Kotlety pożarskie, a właściwie to powinno się mówić Pożarskiego. Delikatne, soczyste i mię…
  • Shakshuka – pyszne śniadanie

    Shakshuka to potrawa rodem z północnej afryki. Pomidory, jajka i dodatki różnego typu... p…
  • Pączki – wersja druga z masłem

    Trochę inna wersja pączków, tym razem nie na margarynie ale na maśle z olejem. Równie dobr…
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Kotlet schabowy w sosie pieczarkowym

    Tak naprawdę pod przepisem na kotlet schabowy w sosie pieczarkowym, kryje się przepis na s…
  • Pieczeń z karczku

    Soczysta i prosta w przygotowaniu pieczeń z karczku. Idealnie pasuje chyba na dzisiejszy d…
  • Kotlety schabowe z salami i serem

    Niedziela więc kotlety schabowe - chyba najpopularniejszy obiad w polskich domach. Te kotl…
Więcej przepisów w kategorii Mięso

Zobacz też

Sałatka warzywna ze śledziem i ziemniakami

Szybka, prosta i dobra sałatka warzywna ze śledziem i ziemniakami. W sam raz na śniadanie …