Kosą po patelni Przepisy Mięso Steki w sosie winnym z masłem ziołowym

Steki w sosie winnym z masłem ziołowym

0

Łaziło za mną mięso i samo przyszło bo żona kupiła wczoraj dwa solidne steki. Mam od kumpla wino własnej roboty, a że jest dość mocne to stwierdziłem czemu nie użyć do steków - alkohol odparuje i będzie super. I się nie pomyliłem słodkie wino kwaśny ocet... bajka. Całość z surówką z papryką nadziewaną serem. Objadłem się i leżę.

Steki w sosie winnym z masłem ziołowym

Steki w sosie winnym z masłem ziołowym

Czas przygotowania 15 minut/y

Czas gotowania 6 minut/y

Czas całkowity 20 minut/y

Wielkość porcji 2 osoby

Składniki

  • 2 kawałki mięsa wołowego (u mnie antrykot)
  • 100 ml czerwonego wina (półsłodkie)
  • łyżka octu balsamicznego
  • masło klarowane
  • sól, pieprz
    Masło ziołowe
  • 100 g masła
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • kilka liści świeżej bazylii
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania

  1. Masło musi mieć temperaturę pokojową by było miękkie więc wyjmujemy je wcześniej z lodówki.
  2. Siekamy pietruszkę i oregano. Przeciskamy czosnek przez praskę.
  3. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy z masłem.
  4. Zawijamy w folię i wstawiamy na godzinę do lodówki.
  5. Steki smażymy na patelni po 2-3 minuty z obu stron w zależności jak kto lubi i jak grube mamy mięso na maśle klarowanym.
  6. Po usmażeniu solimy i pieprzymy i zostawiamy na 5-6 minut by odpoczęły.
  7. Na patelnię ze smażenia wlewamy wino, ocet balsamiczny i możemy dodać łyżkę masła ziołowego. Całość redukujemy cały czas mieszając.
  8. Smarujemy steki powstałym sosem i kładziemy kawałek masła ziołowego.
  9. Podajemy z grzankami, ziemniakami lub frytkami z dodatkiem surówki ze świeżych warzyw.
  10. Ja użyłem grzanek i mix sałat z pomidorkami i papryczkami faszerowanymi serem w oliwie do tego kilka kropel octu balsamicznego.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/steki-sosie-winnym-maslem-ziolowym/
  • Gulasz z indyka

    Gulasz z indyka z papryką i pomidorami

    Gulasz z indyka z papryką i pomidorami z dodatkiem wina, cebuli, podany na zielonym makaro…
  • Chałka

    Chałka z kruszonką

    Pachnąca maślana i waniliowa chałka z kruszonką. To wybitnie smak mojego dzieciństwa. Mięk…
  • Ciastka kawowe

    Ciastka kawowe

    Pyszne, mięciutkie ciastka kawowe. Idealne jako deser. Czekoladowo-kawowy smak świetnie pa…
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Gulasz wołowy z kluseczkami

    Gulasz wołowy z kluseczkami

    Klasyczny gulasz z mięsa wołowego z papryką i grzybami (mogą być pieczarki) jednak podany …
  • Bigos

    Bigos

    Zdjęcie i przepis podesłała moja najwspanialsza i kochana sister Ania - dzięki (mam nadzie…
  • Ragout wołowe z papryką

    Ragout wołowe z papryką

    Ragout wołowy, czyli u nas to coś na kształt gulaszu, ale nie do końca. Sos jest mocno war…
Więcej przepisów w kategorii Mięso

Zobacz też

Brukselka zasmażana z boczkiem

Dziś czarny piątek a może być coś bardziej czarnego w smaku jak brukselka. Nawet podobno t…