Kosą po patelni Przepisy Mięso Stek z pieczonymi pieczarkami i szparagami

Stek z pieczonymi pieczarkami i szparagami

0

Szalenie proste w przygotowaniu, szybkie i smaczne danie. Połączenia solidnego kawałka mięsa z warzywami i serem zaspokoi głód i dostarczy miłych wrażeń dla podniebienia. Inspirował mnie i podesłał zdjęcie Alan Dąbrowski - dzięki i pozdrawiam.

Stek z pieczonymi pieczarkami i szparagami

Stek z pieczonymi pieczarkami i szparagami

Czas przygotowania 15 minut/y

Czas gotowania 15 minut/y

Czas całkowity 30 minut/y

Wielkość porcji 4 osoby

Składniki

  • 4 plastry po 2 cm wołowiny na steki
  • 4 duże pieczarki
  • pęczek szparagów najlepiej młodych zielonych
  • 4 łyżki masła
  • 250 ml śmietany 18%
  • 1 okrągły ser cammembert
  • 1 ząbek czosnku
  • sol pieprz
  • kilka listków szałwii
  • zielona pietruszka

Sposób przygotowania

  1. Z pieczarek usuwamy nóżki, wrzucamy je wraz z łyżką masła, ząbkiem czosnku i pietruszką.do blendera - solimy pieprzymy i miksujemy.
  2. Napełniamy kapelusze pieczarek przygotowaną masą i układamy na każdej plaster sera.
  3. Tak przygotowane pieczarki zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy na 15 min do piekarnika 180 stopni. Najlepiej zrobić z folii stożki tak by ser nie dotykał do folii.
  4. Przygotowujemy sos do szparagów - podgrzewamy śmietanę wrzucamy połowę sera pokrojonego w kawałki, sól i pieprz i podgotowujemy do rozpuszczenia się sera. Pod koniec dodajemy pokrojoną drobno szałwię.
  5. Steki pieprzymy i smażymy na maśle po 2-3 minuty z każdej strony w zależności od stopnia wysmażenia jaki chcemy uzyskać. Po usmażeniu dopiero solimy i odkładamy na bok na 5-6 minut by mięso odpoczęło.
  6. W tym czasie umyte szparagi pozbawiamy dolnych końcówek łodyg odrywając je i wrzucamy do osolonego wrzątku na 2-3 minuty.
  7. Podajemy szparagi polane sosem.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/stek-pieczonymi-pieczarkami-szparagami/
  • Gulasz wołowy z kluseczkami

    Gulasz wołowy z kluseczkami

    Klasyczny gulasz z mięsa wołowego z papryką i grzybami (mogą być pieczarki) jednak podany …
  • Ragout wołowe z papryką

    Ragout wołowe z papryką

    Ragout wołowy, czyli u nas to coś na kształt gulaszu, ale nie do końca. Sos jest mocno war…
  • Placek po węgiersku

    Placek po węgiersku

    Uwielbiam placek po węgiersku, a Wy? W ogóle pasuje mi ta kuchnia, taka trochę nasza a tro…
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Gulasz wołowy z kluseczkami

    Gulasz wołowy z kluseczkami

    Klasyczny gulasz z mięsa wołowego z papryką i grzybami (mogą być pieczarki) jednak podany …
  • Bigos

    Bigos

    Zdjęcie i przepis podesłała moja najwspanialsza i kochana sister Ania - dzięki (mam nadzie…
  • Ragout wołowe z papryką

    Ragout wołowe z papryką

    Ragout wołowy, czyli u nas to coś na kształt gulaszu, ale nie do końca. Sos jest mocno war…
Więcej przepisów w kategorii Mięso

Zobacz też

Placki z dyni z jabłkiem

Przepis na placki z dyni z jabłkiem jest banalny, jednak samo danie już na szczęście nie. …