Kosą po patelni Przepisy Makaron Spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara

0

Przepis na spaghetii carbonara jest genialnie prosty, jednak jak powiedziała mi Ania prowadząca opycha.pl te najprostsze rzeczy czasem są najtrudniejsze. Nie ukrywam, by nie wyszła nam jajecznica z tego, tylko makaron w gęstym sosie, trzeba trochę wyczucia i wprawy. Jednak do odważnych świat należy. Rzuciła mi to danie jako test czy wyzwanie i ciekawe czy go zdałem. Carbonara jest bez śmietany, wina i innych ozdobników, to proste włoskie danie wymagające dobrej jakości składników i serca. Smak jednak jest o wiele ciekawszy i bogatszy, od tego co oferują nam firmy sprzedające sosy w proszku. Skuście się kiedyś i zróbcie prawdziwe, a nie a'la carbonara. W ogóle mamy jakąś dziwną tendencję do knocenia dań kuchni włoskiej, przez dodawanie do nich jakiś dziwnych składników. Jak coś proste to niejadalne?

Spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara

Czas przygotowania 5 minut/y

Czas gotowania 15 minut/y

Czas całkowity 20 minut/y

Wielkość porcji 3 osoby

Składniki

  • 300 g makaronu typu spaghetti
  • 120 g sera parmezan
  • 200 g dobrej jakości boczku
  • 3 żółtka i 2 całe jajka
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oliwy

Sposób przygotowania

  1. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente bez dodatku oliwy lub oleju - ma się wchłaniać w niego sos a nie spływać.
  2. Na patelni smażymy na łyżce oliwy boczek pokrojony w kostkę do zrumienienia.
  3. W osobnej miseczce mieszamy 2 całe jajka, 3 żółtka z 70 g startego sera i dwoma łyżkami wody z gotowania makaronu. Pieprzymy, raczej już nie solimy ponieważ sam boczek jest słony jak i woda od makaronu.
  4. Makaron po ugotowaniu odcedzamy i nie przelewamy zimna wodą (kolejny grzech z makaronami), wrzucamy do boczku na patelni i mieszamy.
  5. Musimy chwilę odczekać ponieważ nie możemy wlać jajek bezpośrednio na ledwo co odcedzony makaron. Zdejmujemy na 2-3 minuty makaron z boczkiem z palnika.
  6. Gdy chwilę przestygnie wlewamy na jeszcze parujący makaron nasza masę z jajek i sera i dokładnie mieszamy. Jeśli temperatura jest za niska i jajka nie oblepiają w postaci sosu makaronu, a ser nie chce się rozpuścić możemy postawić patelnie na bardzo małym ogniu i cały czas mieszając dociągnąć. Cały czas jednak mieszamy i pilnujemy by jajka nie tworzyły grudek i by pozostały w postaci sosu.
  7. Wykładamy na talerze i posypujemy resztą startego parmezanu oraz dekorujemy świeżą bazylią.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/spaghetti-carbonara/

Polecam też spaghetti po mojemu z sosem pomidorowym, lub spaghetti z tuńczykiem.

  • Szpajza – śląski deser

    Szpajza to tradycyjny śląski deser, podawany pierwotnie tylko w wersji cytrynowej, jednak …
  • Klops z jajkiem i papryką

    No to klops... mamy klops. I go wcinamy, że nam się uszy trzęsą. Mnie osobiście zwykłe mie…
  • Jajka z szynką i serem w kajzerkach

    To prosty i genialny przepis na pyszne śniadanie. Zapiekane w kajzerkach jajka na podkładz…
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Makaron
  • Pingback: Spaghetti carbonara | FlyB Kulinaria()

  • Guesswhatpl

    Nigdy nie robiłam tego spaghetti, ale muszę wreszcie spróbować 😉

  • Wypróbuję. Jak się okazuje, zupełnie bezpodstawnie, bałam się za to zabrać.

  • Anita

    najlepsze! Uwielbiam! Spróbuję i Twojego przepisu bo często przyrzadzam jak udaje mi się dostać dobry parmezan 😉

Zobacz też

Mielone z indyka z warzywami i sosem pomidorowym

Jak to zobaczyłem to mi ślinka ciekła i żałowałem, że to nie na moim talerzu. Przepis dała…