Sos chrzanowy

0

Zadzwoniłem do Rodziców w piątek szukając przepisu na rybę. W odpowiedzi usłyszałem, że pozbywają się nadmiaru jajek po świętach i wcinają dzisiaj jajka w sosie chrzanowym. O rany jak ja dawno tego nie jadłem… kiedyś to danie pewnie z braku innych produktów, często gościło na stołach, teraz już odchodzi w zapomnienie. Pamiętam jednak ten smak i bardzo je lubię. Jeśli szukacie przepisu na obiad na szybko to polecam szczególnie z młodymi ziemniakami. Sos ten również świetnie nadaje się do mięs.

Sos chrzanowy

Sos chrzanowy

Czas przygotowania 10 minut/y

Czas gotowania 10 minut/y

Czas całkowity 19 minut/y

Wielkość porcji 3-4 osoby

Składniki

  • słoiczek chrzanu 180 g
  • śmietana 18% 200 g
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • łyżka masła
  • 1 łyżka czubata mąki
  • sól, pieprz, cukier, gałka

Sposób przygotowania

  1. Masło roztapiamy w rondlu.
  2. Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy dodając bulion tak by nie powstały grudki.
  3. Doprowadzamy do zagotowania.
  4. Śmietanę lekko solimy i hartujemy kilkoma łyżkami wywaru. Dodajemy do rondla mieszając.
  5. Na końcu dodajemy chrzan i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Gałka jak kto uważa ciekawy element na urozmaicenie.
  6. By pozostał aromatyczny kończymy gotowanie.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/sos-chrzanowy/
   Zdjęcie Karol Kosiński sen.

Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Przepisy

Zobacz też

Porcelana Katie Alice – popołudniowa herbatka w iście brytyjskim stylu

Porcelana marki Katie Alice dodaje aranżowanym wnętrzom wyjątkowego charakteru. Naczynia z…