Kosą po patelni Przepisy Smalec grzybowy z papryką

Smalec grzybowy z papryką

1

Ja za tłustym smalcem nie przepadam, ale takie coś, to nawet z chęcią raz na rok zajadam. Nie może stać za długo, więc jemy praktycznie zaraz po zrobieniu. Chyba że przygotujemy bez cebuli, to może postać dłużej. Świeże grzyby leśne nadają charakteru a papryka wyrazu. Pyszny dodatek do chleba. Przepis przywędrował przez Ojca, od Alicji Płóciennik - serdecznie dziękuję.

Smalec grzybowy z papryką

Smalec grzybowy z papryką

Czas przygotowania 10 minut/y

Czas gotowania 30 minut/y

Czas całkowity 40 minut/y

Wielkość porcji nieokreślone

Składniki

  • 500 g świeżych grzybów leśnych
  • 1 cebula
  • 1 papryka słodka
  • 1 papryka ostra
  • 1 paczka smalcu wieprzowego
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • sól, Vegeta
  • 1/2 łyżeczki koperku suszonego.

Sposób przygotowania

  1. Grzyby obrać i pokroić w drobne kawałki. Cebulę też kroimy w kostkę.
  2. Do woka lub garnka wkładamy smalec i podgrzewamy, jak się trochę rozpuści dodajemy cebulkę i grzyby i smażymy 10 minut.
  3. W tym czasie kroimy w drobną kostkę paprykę. Po 10 minutach dodajemy paprykę, czosnek granulowany, sól, Vegetę i smażymy 10- 15 minut.
  4. Wyłączając dodajemy koperek. Przelewamy do słoiczków i zakręcamy.

Notatki

My użyliśmy do smalcu Siedziunia sosnowego - może mało popularny grzyb, a przez wiele lat był gatunkiem chronionym - obecnie wraca do łask na stołach.

- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/smalec-grzybowy-z-papryka/
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Przepisy

Zobacz też

Uszka wigilijne smażone

Jest to wersja mojej Babci Natalii przywieziona jako potrawa regionalna z Wilna gdzie mies…