Strasznie pozytywnie pachnące i co najważniejsze smaczne ciasteczka. Z mlekiem lub kawą na posiadówkę we dwoje – więcej ludzi bym nie zapraszał bo za szybko znikają ? Trochę pracy ale warto.

Ślimaczki cynamonowo-kardamonowe

Ślimaczki cynamonowo-kardamonowe

Czas przygotowania 40 minut/y

Czas gotowania 1 godzina, 10 minut/y

Czas całkowity 1 godzina, 50 minut/y

Wielkość porcji 3-4 osoby

Składniki

  • 0,5 kg mąki
  • 4 dkg drożdży
  • 260 g cukru (60 g do ciasta)
  • 200 ml mleka
  • 100 g masła i 50 g do smarowania
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu

Sposób przygotowania

  1. Do dużej miski odpornej na temperatury do 60 stopni wsypać część mąki, wlać trochę mleka, cukier i drożdże.
  2. Wymieszać całość na jednolitą masę i wstawić do piekarnika na 20 min. temperatura 50 stopni.
  3. Wyjąć dodać roztopione masło, resztę mleka i mąki i wyrabiać kilka minut
  4. Znowu wstawić na 30 min, temperatura 50 stopni.
  5. Wyjąć i chwilę wyrabiać.
  6. Podzielić na pół i rozwałkować na prostokąty grubości kilka milimetrów.
  7. Posmarować roztopionym masłem i posypać cukrem zmieszanym z przyprawami, można dodać trochę cukru waniliowego.
  8. Zwinąć w rulon i pokroić na paski 3 cm z drugą częścią zrobić tak samo.
  9. Poukładać na blaszce wyłożonej papierem posmarowanym masłem i posypać cukrem.
  10. Włożyć do piekarnika na 20 min. 50 stopni a następnie zwiększyć do 200 stopni i upiec na złoto.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/slimaczki-cynamonowo-kardamonowe/
Przepis i zdjęcie dodane przez: Rodzice.

Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Boże narodzenie

Zobacz też

Paella z kurczakiem

Paella z kurczakiem to bardzo sycące danie rodem z Hiszpanii. Jest sporo odmian tego dania…