Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Sernik na zimno z truskawkami

Sernik na zimno z truskawkami

0

Nie jednak truskawki nadal są na topie a myślałem, że to koniec 🙂 Ten sernik można jednak zrobić z czym się chce. jagody, borówki, maliny, porzeczki.. itd. Wszystko się nadaje co sobie wymarzycie. Mogę go dzięki temu wcinać cały rok. Nie jest za słodki, taki w sam raz. Na raz 🙂

Sernik na zimno z truskawkami

Sernik na zimno z truskawkami

Czas przygotowania 30 minut/y

Czas całkowity 30 minut/y

Wielkość porcji do 8 osób (ale 2 też)

Składniki

  • 150 g cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 żółtka
  • 600 g serka śmietankowego
  • 120 g miękkiego masła
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 250 ml mleka
  • 500 g truskawek
  • 2 galaretki (dopasowane do owoców
  • 1 paczka okrągłych biszkoptów

Sposób przygotowania

  1. Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku mieszamy i zostawiamy do wystudzenia.
  2. Żółtka miksujemy z cukrem dodajemy kolejno cukier wanilinowy, masło, serek i wystudzone mleko z żelatyną. Całość miksujemy na gładką masę i tak ma być płynne 🙂
  3. W tortownicy wykładamy na spód biszkopty raczej ciasno.
  4. Wlewamy masę i wkładamy do stężania do lodówki (koło 2 godzin).
  5. Truskawki kroimy na połówki i wykładamy na zastygnięty sernik i zalewamy przestudzoną galaretką zrobioną wg przepisu na opakowaniu z użyciem 3/4 ilości zalecanej wody.
  6. Znów całość wstawiamy na około godzinę do lodówki i możemy wcinać.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/sernik-zimno-truskawkami/
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Ciasta i desery

Zobacz też

Kolorowa babka piaskowa na oleju

Zwykłe dwukolorowe babki piaskowe już nam się znudziły, więc powstała kolorowa babka piask…