Moi Rodzice robią ser biały wędzony, który jak u nich byłem strasznie mi smakował. Dużo ludzi ma już przydomowe wędzarnie połączone z grillem więc dostęp do tego typu technik jest znacznie prostszy i można przyrządzić taki ser samemu bez problemu. Smakuje niepowtarzalnie - pachnie dymem - same plusy a robi się go wyjątkowo łatwo.

Ser biały wędzony

Ser biały wędzony

Czas przygotowania 12 godzin/y

Czas gotowania 3 godzin/y, 30 minut/y

Czas całkowity 15 godzin/y, 30 minut/y

Wielkość porcji zależnie od ilości sera

Składniki

  • Ser biały w kawałkach
  • Woda
  • Sól

Sposób przygotowania

  1. Nie ma proporcji bo to zależy od ilości sera, tak więc ser kroimy w kawałki mniej by grubość nie przekraczała 7-8 cm. Duża kostka twarogu krajanki mniej więcej na 3 części.
  2. Ser wkładamy do nczynia i zalewamy wodą z rozrobioną mąką w stosunku - 1 łyżka soli na 1 litr wody.
  3. Zostawiamy na noc w zalewie.
  4. Następnego dnia ser wyjmujemy i osuszamy na kratce.
  5. Wędzimy koło 3,5 godziny w temperaturze do 80 stopni.

Notatki

Dla urozmaicenia ser można przed wędzeniem po wyjęciu z zalewy dodatkowo obtoczyć w ziołach lub przyprawach i dobierać własne smaki.

- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/ser-bialy-wedzony/
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Paella z kurczakiem

    Paella z kurczakiem to bardzo sycące danie rodem z Hiszpanii. Jest sporo odmian tego dania…
  • Pierogi drożdżowe z kapustą i grzybami

    Pierogi Babci Jadzi czyli smażone na głębokim tłuszczu pierogi drożdżowe z kapustą i grzyb…
  • Placek drożdżowy z porzeczkami

    Placek drożdżowy z porzeczkami i kruszonką to w zasadzie klasyka gatunku. Lekko kwaskowy, …
Więcej przepisów w kategorii Przepisy

Zobacz też

Paella z kurczakiem

Paella z kurczakiem to bardzo sycące danie rodem z Hiszpanii. Jest sporo odmian tego dania…