Kosą po patelni Przepisy Makaron Schab z makaronem i pieczarkami

Schab z makaronem i pieczarkami

0

U Rodziców dziś zagościł schab. Normalnie po tych dniach pełnych truskawek im zazdroszczę. Makaron z pieczarkami może też być samodzielnym daniem - jest lekki a sos aksamitny. Aromat nieziemski. Kotlet bez panierki jest bardzo delikatny o ile nie przesadzimy z długością jego smażenia.

Schab z makaronem i pieczarkami

Schab z makaronem i pieczarkami

Czas przygotowania 30 minut/y

Czas gotowania 10 minut/y

Czas całkowity 40 minut/y

Wielkość porcji 3 osoby

Składniki

  • 500 g schabu wieprzowego bez kości
  • 300 g makaronu rurki
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3-4 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól,pieprz
  • koperek
  • 1 łyżka masła klarowanego

Sposób przygotowania

  1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
  2. Cebulę drobno pokrojoną smażymy na maśle do zeszklenia i dodajemy pokrojone pieczarki. Smażymy chwilę dodajemy sól, pieprz i tymianek, chwilę smażymy.
  3. Zalewamy mlekiem, dodajemy śmietanę i dobrze mieszamy.
  4. Gotujemy chwilę aż mleko trochę odparuje i dodajemy koperek.
  5. Ugotowany makaron odcedzamy niezbyt dokładnie i pozostawiamy w garnku.
  6. Przygotowany sos wkładamy do makaronu i mieszamy.
  7. Schab kroimy na 1,5 cm kotlety, lekko rozbijamy, przyprawiamy pieprzem, solą i smażymy na maśle z obu stron bez panierki po 1-1,5 minuty.
  8. Talerz dekorujemy sałatą wykładamy makaron z sosem i dodajemy kotlet schabowy.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/schab-makaronem-pieczarkami/
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Makaron

Zobacz też

Mrożone zupy – warto po nie sięgać?

W naszej świadomości utarło się przekonanie, że mrożone warzywa nie są tak zdrowe ani smac…