Kosą po patelni Przepisy Bezglutenowe Sałatka ze szpinakiem, gruszką i serem camembert

Sałatka ze szpinakiem, gruszką i serem camembert

0

Lekka i smaczna sałatka ze szpinakiem, gruszką i serem camembert z pieprzem. Karmelizowana gruszka w miodzie i occie balsamicznym w połączeniu z kwaskowym szpinakiem i chrupkimi orzechami - poezja. Jedzenie wybitnie dla królików i tych co chcą zrzucić trochę. czyli obecnie dla mnie w sam raz. Zjadłem własnie połowę i czuję się naprawdę najedzony, a druga powędrowała do pudełka i będzie na potem.

Sałatka ze szpinakiem, gruszką i serem camembert

Sałatka ze szpinakiem, gruszką i serem camembert

Czas przygotowania 10 minut/y

Czas gotowania 5 minut/y

Czas całkowity 15 minut/y

Wielkość porcji 2 osoby

Składniki

  • 1 opakowanie miksu sałat
  • 1 spora garść liści szpinaku
  • 2 mniejsze lub 1 wielka gruszka
  • 1 opakowanie sera camembert z pieprzem
  • 1 łyżka miodu, najlepiej gryczany
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • garść orzechów włoskich

Sposób przygotowania

  1. Sałatę myjemy i osuszamy. Liście szpinaku sparzone wrzątkiem rwiemy na kawałki i mieszamy razem z sałatami.
  2. Na suchej patelni lekko prażymy orzechy włoskie.
  3. Gruszki obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na maśle, gdy już lekko zmiękną z wierzchu polewamy miodem i octem balsamicznym. Karmelizujemy jeszcze chwilę smażąc. Muszą zostać jędrne, więc nie przesadzamy.
  4. Wykładamy na talerz sałatę ze szpinakiem, wkładamy na wierch gruszki, dodajemy pokrojony w drobną kostkę ser i posypujemy orzechami. Można posypać trochę parmezanem.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/salatka-ze-szpinakiem-gruszka-serem-camembert/
  • Kokosowy pudding z chia

    Bardzo prosty w przygotowaniu, kokosowy pudding z chia, smażonymi jabłkami i granolą. Pudd…
  • Żeberka w ketchupie z miodem

    Super wypieczone żeberka w ketchupie z miodem. Mięso samo odchodzi od kości i jest niezwyk…
  • Karp w sosie winnym

    Jak za karpiem nie przepadam raczej bo to mułowata ryba tak ten karp w sosie winnym jest g…
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Shakshuka – pyszne śniadanie

    Shakshuka to potrawa rodem z północnej afryki. Pomidory, jajka i dodatki różnego typu... p…
  • Guacamole z pomidorami

    Guacamole to rodzaj meksykańskiej salsy na bazie awokado i soku z limonki. To trochę wzbog…
  • Kotlety z soczewicy

    Wegetariańskie, bezglutenowe kotlety z soczewicy z marchewką, cebulą i pietruszką. Są niez…
Więcej przepisów w kategorii Bezglutenowe

Zobacz też

Karp duszony w sosie pieczarkowym

Karp duszony w sosie pieczarkowym, ze śmietaną, cebula i czosnkiem. Pachnący dodatkowo kmi…