Taką sałatkę uwielbiam mogę ją jeść bez końca. W moim domu pojawiała się często i od dziecka mi się nie znudziła. Dokładam do niej czasem pokrojoną szynkę w kostkę i cebulę ale niekoniecznie. Tradycyjna polska sałatka na kolacje w niedzielę 🙂 Przyznajcie się u kogo często pojawia się na stole?

Sałatka z warzyw z rosołu

Sałatka z warzyw z rosołu

Czas przygotowania 20 minut/y

Czas całkowity 20 minut/y

Wielkość porcji 3-4 osoby

Składniki

  • Warzywa z rosołu czyli 3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera
  • 1 małe jabłko
  • puszka groszku konserwowego
  • 2 średnie ogórki kiszone
  • 2 ziemniaki
  • 1 jajko na twardo
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 1-2 łyżki śmietany 18%

Sposób przygotowania

  1. Ostudzone warzywa siekamy w drobną kostkę.
  2. Tak samo jabłko, ogórki, ugotowane wcześniej ziemniaki i jajko.
  3. Dokładamy groszek i wszystko mieszamy w misce.
  4. Majonez łączymy ze śmietaną i sokiem z cytryny i wkładamy do warzyw.
  5. Solimy i pieprzymy do smaku.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/salatka-warzyw-rosolu/
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Paella z kurczakiem

    Paella z kurczakiem to bardzo sycące danie rodem z Hiszpanii. Jest sporo odmian tego dania…
  • Pierogi drożdżowe z kapustą i grzybami

    Pierogi Babci Jadzi czyli smażone na głębokim tłuszczu pierogi drożdżowe z kapustą i grzyb…
  • Placek drożdżowy z porzeczkami

    Placek drożdżowy z porzeczkami i kruszonką to w zasadzie klasyka gatunku. Lekko kwaskowy, …
Więcej przepisów w kategorii Przepisy

Zobacz też

Paella z kurczakiem

Paella z kurczakiem to bardzo sycące danie rodem z Hiszpanii. Jest sporo odmian tego dania…