Aaaaa przecież to parzy 🙂 No cóż nie bardzo a w zasadzie w ogóle. Jeśli użyjemy samych młodych pędów i je zmoczymy to nie będą robić nam krzywdy. Pokrzywa w połączeniu z miętą jest naprawdę przyjemnym doznaniem kulinarnym i polecam wszystkim spróbować.

Sałatka pokrzywowo-miętowa

Sałatka pokrzywowo-miętowa

Czas przygotowania 20 minut/y

Czas całkowity 20 minut/y

Wielkość porcji 2-3 osoby

Składniki

  • 3 garści listków pokrzywy
  • pęczek listków mięty
  • 4 rzodkiewki
  • 4 jajka
  • 1 pomidor
  • 1 cebula
  • 1 łyżka octu winnego
    Sos:
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Pokrzywę umyć oderwać listki z górnych części pokrzywy i pokroić.
  2. Miętę tak samo kroimy, lekko posolić i dodać ocet.
  3. Jajka ugotowane na twardo, rzodkiewki, cebulę i pomidora obranego ze skórki pokroić w grubą kostkę.
  4. Składniki na sos wymieszać i dodać do pozostałych składników sałatki.
  5. Wymieszać i odstawić do zmacerowania na około pół godziny.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/salatka-pokrzywowo-mietowa/


Czas na Pokrzywy!
 Czuję miętę (II) - czyli mięta w mojej kuchni

Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Placek z nektarynkami i budyniem

    Smaczny i znikające ekstremalnie szybko - placek z nektarynkami. Słodki mięciutki dzięki b…
  • Chłodnik ogórkowo-pomidorowy

    Jeśli czas na letnie obiadki to na upał najlepszy jest chłodnik. Trochę zmodyfikowana wers…
  • Szarlotka kanadyjska

    Genialnie proste ciasto w zasadzie trochę mieszania składników i wychodzi coś wyjątkowego.…
Więcej przepisów w kategorii Przepisy

Zobacz też

Placek z nektarynkami i budyniem

Smaczny i znikające ekstremalnie szybko - placek z nektarynkami. Słodki mięciutki dzięki b…