Kosą po patelni Przepisy Sałatka z fetą i oliwkami

Sałatka z fetą i oliwkami

1

Sałatka w stylu śródziemnomorskim z fetą i oliwkami. Idealna jako dodatek do mięs, szczególnie grillowanych. Można też z powodzeniem wcinać samą jak tkoś jest np. na diecie. Lekka i świeża w sam raz na upalne dni.

Sałatka z fetą i oliwkami

Sałatka z fetą i oliwkami

Czas przygotowania 20 minut/y

Czas całkowity 20 minut/y

Wielkość porcji 3-4 osoby

Składniki

  • 2 pomidory
  • 2 ogórki gruntowe
  • 1 papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 opakowania sera typu Feta
  • 15 czarnych oliwek
    Sos:
  • 2 ząbki czosnku,
  • czubata łyżeczka musztardy,
  • sól, pieprz,
  • 5 łyżek oliwy

Sposób przygotowania

  1. Pomidory, cebulę, paprykę i ser kroimy w kostkę.
  2. Ogórka w pół plasterki, oliwki na pół.
  3. Pomidory, ogórki, paprykę i cebulę przekładamy do miski i mieszamy.
  4. Robimy sos: czosnek przeciskamy przez praskę i rozcieramy z odrobiną soli. Dodajemy pieprz i musztardę.
  5. Ubijamy trzepaczką i wlewamy olej. Ubijamy do uzyskania gładkiego sosu.
  6. Sosem polewamy sałatkę dodajemy ser typu Feta i oliwki delikatnie mieszamy.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/salatka-feta-oliwkami/
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Przepisy

Zobacz też

Sernik na zimno z galaretkami w formie babki

Bardzo efektowny sposób na sernik na zimno z galaretkami w formie babki. Nie należy się sp…