Ryba po grecku

0

Ryba po grecku gości na wielu stołach wigilijnych, jednak jest to doskonałe danie na zimno i na ciepło przez cały rok. Najlepsze jest na drugi dzień jak sok z warzyw połączy się z rybą i smaki się przegryzą. Na ciepło można podawać z ziemniaki lub chlebem. Najlepiej nadają się do tej potrawy ryby morskie. Można je panierować również w jajku i mące lub dodać ryby ugotowane na parze. Słodycz marchwi i pietruszki świetnie pasuje do ryby, ja dodaję również trawę cytrynową do oleju przy smażeniu ryb - fajnie wzbogaca smak.

Ryba po grecku

Ryba po grecku

Czas przygotowania 20 minut/y

Czas gotowania 40 minut/y

Czas całkowity 1 godzina

Składniki

  • 800 g świeżej lub mrożonej ryby morskiej najlepiej filet
  • 2 cebule
  • 1 por biała część
  • 2 pietruszki
  • 5 marchewek
  • kawałek selera
  • 2-3 liście laurowe
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • szczypta cynamonu
  • sok z 1/2 cytryny
  • mąka do obtoczenia ryby
  • 1 łyżka masła
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Ryby jeśli są mrożone to rozmrażamy i dokładnie osuszamy. Kroimy na 3 cm kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny. Zostawiamy na około pół godziny - staną się dzięki temu jędrne. Solimy i pieprzymy z obu stron i panierujemy w mące.
  2. Warzywa trzemy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w bardzo cienkie paseczki.
  3. Rybę smażymy z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu.
  4. Warzywa wrzucamy na patelnię i smażymy na odrobinie oleju z dodatkiem masła. Dorzucamy liście laurowe, ziele, cynamon i pieprz w ziarnach.
  5. Gdy już trochę zmiękną dodajemy rozrobiony w połowie szklanki wody koncentrat, solimy i dusimy pod przykryciem około 15 minut (do miękkości warzyw) pilnując by woda całkiem nie odparowała i co jakiś czas mieszając.
  6. Wykładamy warstwę ryby i przykrywamy ją warzywami.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/ryba-po-grecku/
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Boże narodzenie
  • Będę musiała kiedyś ten przepis wypróbować… robię rybę po grecku od 2-3 lat, więc jeszcze nie mam aż tak wyrobionych nawyków w tym temacie. W tym roku do swojej zamiast koncentratu dodałam passatę pomidorową i rodzynki, smakowało suuuper! U Ciebie z kolei mnie zainteresował ten cynamon, faktycznie może dać super klimat 🙂

Zobacz też

Najpopularniejsze dania kuchni włoskiej – jak je przyrządzić?

Kuchnia włoska od lat cieszy się sporą popularnością. Polacy docenili niepowtarzalne połąc…