Rosół drobiowy

0

U mnie rosołek nie w niedziele a w poniedziałek, może dlatego że nie robię z niego pomidorowej. Szczerze powiem dobry rosół zrobić nie jest to takie proste jak się wydaje. Trzeba to pilnować zachować całą procedurę. Sam zanim zrobiłem taki jak trzeba to spaprałem kilka. Ten jest akurat drobiowy robi się go szybciej bo z innymi rodzajami mięsa trzeba się bawić nawet koło 3 godzin. Może i pracy wymaga ale zrobienie takiego rosołku w porównaniu do takiego na kostkach rosołowych to jak porównanie hulajnogi do nowego BMW 🙂 Polecam się pomęczyć.

Rosół drobiowy

Rosół drobiowy

Czas przygotowania 20 minut/y

Czas gotowania 1 godzina, 40 minut/y

Czas całkowity 2 godzin/y

Wielkość porcji 3-4 osoby na dwa dni

Składniki

  • pół kurczaka
  • porcja rosołowa z kaczki (szyja. skrzydełka)
  • pęczek włoszczyzny
  • 1 mała cebula
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 listki liści laurowych
  • kilka gałązek lubczyku
  • sól pieprz

Sposób przygotowania

  1. Do około 3 litrów zimnej wody wkładamy umyte mięso z kaczki i kurczaka.
  2. Wstawiamy na ogień normalny i czekamy aż będzie się już prawie gotować. W tym momencie zmniejszamy ogień na minimalny nie dopuszczając do wrzenia. Niestety trzeba pilnować i przez cały proces gotowania rosół ma tylko sobie pyrkać. Jak zagotujemy zrobi się mętny.
  3. Jeśli na wierzchu wody zbiorą się burzyny od gotowania mięsa delikatnie zbieramy je łyżką.
  4. Po zmniejszeniu ognia dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, kilka ziaren pieprzu, lubczyk i solimy.
  5. Dokładamy obraną włoszczyznę. Marchew jeśli jest duża najlepiej pokroić na mniejsze części. Pietruszkę, seler, por wkładamy w całości.
  6. Cebulę obieramy i opalamy nad gazem i również dorzucamy w całości.
  7. Pozwalamy się temu spokojnie gotować pilnując co jakiś czas czy ogień nie jest za mocny przynajmniej przez 1,5 godziny. Sprawdzamy czy warzywa i mięso już są miękkie.
  8. Jeśli wszystko jest takie jak trzeba przecedzamy całość do drugiego garnka na durszlaku tak by pozostał sam bulion lub odławiamy wszystko ze środka. Lepiej przecedzić bo por może pozostawić oddzielone nitki które ciężko wyłowić.
  9. Ze skrzydełek i piersi kurczaka możemy oddzielić mięso pokroić drobno i dorzucić na talerz przed podaniem. Tak samo jedną czy dwie marchewki kroimy na drobne kawałki i dodajemy na talerz.
  10. Podajemy z makaronem typu nitki z dodatkiem natki pietruszki.
  11. Warzywa można wykorzystać np. na sałatkę a pozostałe mięso użyć w potrawce.
  12. Bulion przechowujemy w lodówce i odgrzewamy również na małym ogniu nie dopuszczając do zagotowania.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/rosol-drobiowy/
  • risotto cukinia pomidory

    Risotto z cukinią i pomidorami

    Wegetariańska wersja risotto z cukinia i pomidorami powinna przypaść do gustu nie tylko mi…
  • zupa cebulowa

    Zupa cebulowa trochę po mojemu

    Rozgrzewająca zupa cebulowa trochę po mojemu, bo tradycyjna zupa to zwyczajnie cebula i bu…
  • Barszcz czerwony wigilijny

    U mnie w domu zawsze był barszcz czerwony na święta, taki trochę inny niż zwykły bo bez mi…
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Boże narodzenie

Zobacz też

Porcelana Katie Alice – popołudniowa herbatka w iście brytyjskim stylu

Porcelana marki Katie Alice dodaje aranżowanym wnętrzom wyjątkowego charakteru. Naczynia z…