Kosą po patelni Przepisy Mięso Ragout wołowe z papryką

Ragout wołowe z papryką

0

Ragout wołowy, czyli u nas to coś na kształt gulaszu, ale nie do końca. Sos jest mocno warzywny i aromatyczny. Smak mięsa mimo to wyraźny, a w połączeniu z winem i przyprawami tworzy zaskakującą, bardzo dobrze dobraną całość. Przepis jest improwizacją stworzoną na bazie kilku innych przepisów na to danie, ale to w niczym nie przeszkadza. Ragout ma tyle odmian, że co dom, region i kraj to jest inne. To jest po mojemu i swoją drogą ciekawe jak będzie smakować Wam, jeśli zrobicie dokładnie tak. Jednak zachęcam do improwizacji i stworzenia własnej odmiany - moje na szczęście wyszło jadalne i pycha. Bawcie sie tym daniem. Polecam podawać z gnocchi, kopytkami lub ostatecznie z ziemniakami.

Ragout wołowe z papryką

Ragout wołowe z papryką

Czas przygotowania 15 minut/y

Czas gotowania 1 godzina, 45 minut/y

Czas całkowity 2 godzin/y

Wielkość porcji 2-3 osoby

Składniki

  • 500 g chudej wołowiny
  • 150 g boczku
  • 2 średnie cebule
  • 2 papryki mogą być w różnych kolorach
  • 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry
  • 0,5 szklanki wina białego wytrawnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki tymianku suszonego lub 2 gałązki świeżego
  • 1 liść laurowy
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego

Sposób przygotowania

  1. Mięso oczyszczamy i kroimy w kostkę. Zalewamy mieszanką sosu sojowego, octu balsamicznego, 1 łyżki oliwy i 1 ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę. Mieszamy i wstawiamy do lodówki na godzinę.
  2. Rozgrzewamy na patelni pozostałą oliwę i smażymy mięso razem z pokrojonym w drobną kostkę boczkiem do zrumienienia. Dorzucamy cebulę pokrojoną w piórka i resztę posiekanego drobno czosnku. Dusimy kilka minut aż cebula zmięknie.
  3. Wlewamy wino i redukujemy na maksymalnym ogniu.
  4. Doprawiamy pieprzem, wrzucamy do środka dwie gałązki tymianku (lub suszony), paprykę słodką, papryki pokrojone w większe kawałki i pomidory. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu, co jakiś czas mieszają 1,5 do 2 godzin. Gdy płyn za bardzo odparuje uzupełniamy delikatnie wodą jednak ogień ma być naprawdę malutki i powinno się obyć bez tego. Przed końcem duszenia próbujemy i doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Wyjmujemy liść, gałązki tymianku jeśli dodaliśmy świeże i podajemy.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/ragout-wolowe-z-papryka/
  • Kurczak curry w sosie śmietanowym

    Kurczak curry w sosie śmietanowym

    Wpadłem już w klimaty świąteczne, a przecież do wigilii człowiek coś jeść też musi. Kurcza…
  • Wino odpowiednio podane

    Sklep z winem online to doskonała propozycja dla tych, którzy chcieliby poznać różne smaki…
  • Risotto z pomidorami i szpinakiem

    Pełne smaków risotto z pomidorami i szpinakiem, smakuje nie tylko miłośnikom kuchni wegeta…
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Żeberka w sosie z grzybami

    Powiem szczerze, że jako dziecko za tym daniem nie przepadałem. Żeberka w sosie z grzybami…
  • Gulasz wołowy z kluseczkami

    Gulasz wołowy z kluseczkami

    Klasyczny gulasz z mięsa wołowego z papryką i grzybami (mogą być pieczarki) jednak podany …
  • Bigos

    Bigos

    Zdjęcie i przepis podesłała moja najwspanialsza i kochana sister Ania - dzięki (mam nadzie…
Więcej przepisów w kategorii Mięso
  • Pingback: Gulasz wołowy z kluseczkami - Przepis - Kosą po patelni()

  • no ja patrzę na żarcie już od paru ładnych lat i choć się znieczuliłam, to jeszcze nie zniechęciłam 🙂

  • na mnie działa i to co Ty robisz tez chociaż już się z czasem uodparniam widząc co chwile tyle zdjęć jedzenia… 🙂 ciekawe kiedy na jedzenie nie będę mógł patrzeć?

  • Na mnie czytanie przepisów i oglądanie zdjęć raczej nie działa ślinotokiem, ale muszę przyznać, że na samą myśl o wołowinie robię się tym razem jakaś rozmarzona… 😀 Ale dziś już po ptokach, bardziej do spania pora niż do stania nad garami… kto wie, może zrobię jutro? 😛

  • Pingback: Ragout wołowe z papryką | FlyB Kulinaria()

Zobacz też

Uszka wigilijne smażone

Jest to wersja mojej Babci Natalii przywieziona jako potrawa regionalna z Wilna gdzie mies…