Racuszki z akacji

0

Dobra... też wyglądało mi to dziwnie i jakoś jak mi wystaje drzewo z placka to czuję się niepewnie. Ale to naprawdę smaczne i jak ktoś ma dostęp do kwiatów akacji to polecam. Przepis otrzymałem od Alicji Płucieńczak - serdecznie dziękuję.

Racuszki z akacji

Racuszki z akacji

Czas przygotowania 30 minut/y

Czas gotowania 30 minut/y

Czas całkowity 1 godzina

Wielkość porcji 4 osoby

Składniki

  • 30 szt. kiści kwiatowych akacji
  • 2 jajka
  • 0,5 l. mleka
  • 5 dkg drożdży
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Kiście akacji umyć dokładnie, ogonki zostawiamy.
  2. Jajka, mleko drożdże i cukier miksujemy i odstawiamy na pół godziny.
  3. Dodajemy mąkę i solimy - miksujemy. Jak wyjdzie za gęste dodajemy mleka.
  4. Kiście maczamy w cieście i smażymy z obu stron do zrumienienia na średnim ogniu.
  5. Podajemy posypane cukrem pudrem lub bez.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/racuszki-z-akacji/
  • Szpajza – śląski deser

    Szpajza to tradycyjny śląski deser, podawany pierwotnie tylko w wersji cytrynowej, jednak …
  • Klops z jajkiem i papryką

    No to klops... mamy klops. I go wcinamy, że nam się uszy trzęsą. Mnie osobiście zwykłe mie…
  • Muffinki z krówkami

    Pyszne muffinki z krówkami, mnie dość mocno przepis zaskoczył. Nie wpadłem na to że można …
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Szpajza – śląski deser

    Szpajza to tradycyjny śląski deser, podawany pierwotnie tylko w wersji cytrynowej, jednak …
  • Muffinki z krówkami

    Pyszne muffinki z krówkami, mnie dość mocno przepis zaskoczył. Nie wpadłem na to że można …
  • Szarlotka z bitą śmietaną na biszkopcie

    Chyba tęsknię za słodkościami bo znów ciasto tym razem szarlotka z bitą śmietaną. Taka wer…
Więcej przepisów w kategorii Ciasta i desery
  • Krystyna Krejner

    Bardzo dobre racuszki,robię je też z kiściami czarnego bzu..

Zobacz też

Mielone z indyka z warzywami i sosem pomidorowym

Jak to zobaczyłem to mi ślinka ciekła i żałowałem, że to nie na moim talerzu. Przepis dała…