Kosą po patelni Przepisy Mięso Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym

Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym

0

Pulpeciki mięsne, ziołowe i pachnące wiosną. Doskonałe z ziemniakami lub ryżem w gęstym sosie pomidorowym, serem i pysznym jajkiem. Łatwe do zrobienia, bardzo efektowne danie z prostych składników.

Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym

Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym

Czas przygotowania 30 minut/y

Czas gotowania 30 minut/y

Czas całkowity 1 godzina

Wielkość porcji 3-4 osoby

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego
  • 750 g przecieru pomidorowego
  • 4 jajka
  • 150 g sera żółtego tartego
  • 2 świeże pomidory lub z puszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka masła
  • pieprz, sól, cukier, pietruszka, bazylia
  • szczypiorek

Sposób przygotowania

  1. Do mięsa dodajemy 1 jajko, cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę, posiekaną drobno nać pietruszki, 2 łyżki mleka, sól i pieprz. Wyrabiamy na jednolitą masę.
  2. Wilgotnymi dłońmi nabieramy porcje i formujemy kulki wielkości 3-4 cm
  3. Na niewielkiej ilości oleju obsmażamy mięso na głębszej patelni z każdej strony.
  4. Zdejmujemy mięso i osuszamy na ręczniku papierowym.
  5. Na tej samej patelni obsmażamy chwile pokrojone drobno pomidory z wyciśniętym czosnkiem, solą, pieprzem, 1 łyżeczką cukru, łyżeczką masła.
  6. Wlewamy przecier i mieszamy gotując kilka minut dodając bazylię.
  7. Wylewamy część sosu do naczynia żaroodpornego tak by przykryło dno i układamy pulpety – zalewamy resztą sosu by przykrył mięso. Jeśli mamy patelnię nadającą się do piekarnika to układamy pulpety bezpośrednio w sosie i przykrywamy sosem z boku.
  8. Wstawiamy do piekarnika na 30 min. 180 stopni pod przykryciem.
  9. Wyjmujemy i wbijamy pozostałe jajka na wierzch dania (najlepiej tyle ile osób będzie to jadło by każdy dostał jedno.
  10. Wsypujemy równomiernie na górę tarty ser i wkładamy ponownie do piekarnika na 10 min. 180 stopni bez przykrycia.

Notatki

Gotowe – smaczne i pachnące. Miła odmiana od zwykłych mielonych. Przed podaniem lub po dodaniu jajek posypujemy szczypiorkiem w zasadzie dla koloru. Jajka mają ścięte białko ale żółtko jest płynne.

- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/pulpety-zapiekane-w-sosie-pomidorowym/
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Tatar wołowy klasyczny

    Klasyczny tatar wołowy z cebulką, grzybkami, ogórkiem i żółtkiem - lub jak kto woli befszt…
  • Żeberka w sosie z grzybami

    Powiem szczerze, że jako dziecko za tym daniem nie przepadałem. Żeberka w sosie z grzybami…
  • Gulasz wołowy z kluseczkami

    Gulasz wołowy z kluseczkami

    Klasyczny gulasz z mięsa wołowego z papryką i grzybami (mogą być pieczarki) jednak podany …
Więcej przepisów w kategorii Mięso

Zobacz też

Porcelana Katie Alice – popołudniowa herbatka w iście brytyjskim stylu

Porcelana marki Katie Alice dodaje aranżowanym wnętrzom wyjątkowego charakteru. Naczynia z…