Pulpeciki mięsne, ziołowe i pachnące wiosną. Doskonałe z ziemniakami lub ryżem w gęstym sosie pomidorowym, serem i pysznym jajkiem. Łatwe do zrobienia, bardzo efektowne danie z prostych składników.
Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym
Składniki
- 500 g mięsa mielonego
- 750 g przecieru pomidorowego
- 4 jajka
- 150 g sera żółtego tartego
- 2 świeże pomidory lub z puszki
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 1 łyżeczka masła
- pieprz, sól, cukier, pietruszka, bazylia
- szczypiorek
Sposób przygotowania
- Do mięsa dodajemy 1 jajko, cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę, posiekaną drobno nać pietruszki, 2 łyżki mleka, sól i pieprz. Wyrabiamy na jednolitą masę.
- Wilgotnymi dłońmi nabieramy porcje i formujemy kulki wielkości 3-4 cm
-
Na niewielkiej ilości oleju obsmażamy mięso na głębszej patelni z każdej strony.
- Zdejmujemy mięso i osuszamy na ręczniku papierowym.
- Na tej samej patelni obsmażamy chwile pokrojone drobno pomidory z wyciśniętym czosnkiem, solą, pieprzem, 1 łyżeczką cukru, łyżeczką masła.
- Wlewamy przecier i mieszamy gotując kilka minut dodając bazylię.
- Wylewamy część sosu do naczynia żaroodpornego tak by przykryło dno i układamy pulpety – zalewamy resztą sosu by przykrył mięso. Jeśli mamy patelnię nadającą się do piekarnika to układamy pulpety bezpośrednio w sosie i przykrywamy sosem z boku.
-
Wstawiamy do piekarnika na 30 min. 180 stopni pod przykryciem.
- Wyjmujemy i wbijamy pozostałe jajka na wierzch dania (najlepiej tyle ile osób będzie to jadło by każdy dostał jedno.
- Wsypujemy równomiernie na górę tarty ser i wkładamy ponownie do piekarnika na 10 min. 180 stopni bez przykrycia.
Notatki
Gotowe – smaczne i pachnące. Miła odmiana od zwykłych mielonych. Przed podaniem lub po dodaniu jajek posypujemy szczypiorkiem w zasadzie dla koloru. Jajka mają ścięte białko ale żółtko jest płynne.
Kosą po patelni - Smacznego
http://kosapopatelni.pl/pulpety-zapiekane-w-sosie-pomidorowym/
Przepis pochodzi ze strony Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone.