Kosą po patelni Przepisy Przecier pomidorowy

Przecier pomidorowy

0

Przecier pomidorowy wykorzystuję często i raczej unikam koncentratu. Taki samemu zrobiony, zamknięty w słoiczkach jest o wiele lepszy no i zero konserwantów. Sięgamy na półkę, wlewamy i mamy smak lata w zupie lub sosie. Naprawdę warto zrobić nawet kilka słoiczków szczególnie, że przygotowanie jest banalnie proste.

Przecier pomidorowy

Przecier pomidorowy

Czas przygotowania 10 minut/y

Czas gotowania 30 minut/y

Czas całkowity 40 minut/y

Wielkość porcji 4 słoiczki po dżemie

Składniki

  • 1 kg pomidorów
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii

Sposób przygotowania

  1. Umyte pozbawione gniazd nasiennych pomidory kroimy na kawałki.
  2. Wkładamy do garnka o grubym dnie i dodajemy pozostałe składniki.
  3. Gotujemy przez pól godziny lekko studzimy i dokładnie miksujemy.
  4. Wlewamy do wyparzonych słoiczków zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/przecier-pomidorowy/
  • Gulasz z indyka

    Gulasz z indyka z papryką i pomidorami

    Gulasz z indyka z papryką i pomidorami z dodatkiem wina, cebuli, podany na zielonym makaro…
  • Ragout wołowe z papryką

    Ragout wołowe z papryką

    Ragout wołowy, czyli u nas to coś na kształt gulaszu, ale nie do końca. Sos jest mocno war…
  • Roladki z tortilli

    Roladki z tortilli

    Banalnie proste roladki z tortilli. Doskonała przystawka, można brać w łapki i zajadać. Za…
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Przepisy

Zobacz też

Placki z dyni z jabłkiem

Przepis na placki z dyni z jabłkiem jest banalny, jednak samo danie już na szczęście nie. …