Kosą po patelni Przepisy Przecier pomidorowy

Przecier pomidorowy

0

Przecier pomidorowy wykorzystuję często i raczej unikam koncentratu. Taki samemu zrobiony, zamknięty w słoiczkach jest o wiele lepszy no i zero konserwantów. Sięgamy na półkę, wlewamy i mamy smak lata w zupie lub sosie. Naprawdę warto zrobić nawet kilka słoiczków szczególnie, że przygotowanie jest banalnie proste.

Przecier pomidorowy

Przecier pomidorowy

Czas przygotowania 10 minut/y

Czas gotowania 30 minut/y

Czas całkowity 40 minut/y

Wielkość porcji 4 słoiczki po dżemie

Składniki

  • 1 kg pomidorów
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii

Sposób przygotowania

  1. Umyte pozbawione gniazd nasiennych pomidory kroimy na kawałki.
  2. Wkładamy do garnka o grubym dnie i dodajemy pozostałe składniki.
  3. Gotujemy przez pól godziny lekko studzimy i dokładnie miksujemy.
  4. Wlewamy do wyparzonych słoiczków zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/przecier-pomidorowy/
  • Penne razowe z cukinią i bazylią

    Kuchnia wegetariańska to nic złego, nawet dla mięsożercy jak ja. Lubię czasem przygotować …
  • Ketchup z cukinii

    Ketchup z cukinii

    A kto powiedział, że ketchup to tylko z pomidorów? Z cukinii tez jest pyszny. Sezon na cuk…
  • Naleśniki zapiekane z mięsem

    Naleśniki zapiekane z mięsem

    Świetne danie obiadowe. Zapiekane naleśniki z mięsem, papryką i kukurydzą w sosie pomidoro…
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Przepisy

Zobacz też

Rolada, kluski śląskie i modra kapusta czyli śląski obiad

Dzisiaj trzy przepisy w jednym - czyli kompletny, śląski, niedzielny obiad. Jestem gorol i…