Kosą po patelni Przepisy Przecier pomidorowy

Przecier pomidorowy

0

Przecier pomidorowy wykorzystuję często i raczej unikam koncentratu. Taki samemu zrobiony, zamknięty w słoiczkach jest o wiele lepszy no i zero konserwantów. Sięgamy na półkę, wlewamy i mamy smak lata w zupie lub sosie. Naprawdę warto zrobić nawet kilka słoiczków szczególnie, że przygotowanie jest banalnie proste.

Przecier pomidorowy

Przecier pomidorowy

Czas przygotowania 10 minut/y

Czas gotowania 30 minut/y

Czas całkowity 40 minut/y

Wielkość porcji 4 słoiczki po dżemie

Składniki

  • 1 kg pomidorów
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii

Sposób przygotowania

  1. Umyte pozbawione gniazd nasiennych pomidory kroimy na kawałki.
  2. Wkładamy do garnka o grubym dnie i dodajemy pozostałe składniki.
  3. Gotujemy przez pól godziny lekko studzimy i dokładnie miksujemy.
  4. Wlewamy do wyparzonych słoiczków zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/przecier-pomidorowy/
  • Shakshuka – pyszne śniadanie

    Shakshuka to potrawa rodem z północnej afryki. Pomidory, jajka i dodatki różnego typu... p…
  • Guacamole z pomidorami

    Guacamole to rodzaj meksykańskiej salsy na bazie awokado i soku z limonki. To trochę wzbog…
  • Gołąbki bez zawijania

    Macie dość przypalonej kapusty? Nic prostszego jak zrobić gołąbki bez zawijania w pysznym …
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Kruche ciastka owsiane z bakaliami

    Pyszne, kruche ciastka owsiane z bakaliami, idealne do kawy czy herbaty. Delikatna nutka c…
  • Kotlety mielone faszerowane serem

    Delikatne mięso, a w środku rozpływający się ser i wszystko w towarzystwie pietruszki i ce…
  • Czekoladowy blok krówkowy

    Słodki, ciągnący się i pyszny czekoladowy blok krówkowy. Można po zrobieniu pokroić na pro…
Więcej przepisów w kategorii Przepisy

Zobacz też

Kruche ciastka owsiane z bakaliami

Pyszne, kruche ciastka owsiane z bakaliami, idealne do kawy czy herbaty. Delikatna nutka c…