Kosą po patelni Przepisy Przecier pomidorowy

Przecier pomidorowy

0

Przecier pomidorowy wykorzystuję często i raczej unikam koncentratu. Taki samemu zrobiony, zamknięty w słoiczkach jest o wiele lepszy no i zero konserwantów. Sięgamy na półkę, wlewamy i mamy smak lata w zupie lub sosie. Naprawdę warto zrobić nawet kilka słoiczków szczególnie, że przygotowanie jest banalnie proste.

Przecier pomidorowy

Przecier pomidorowy

Czas przygotowania 10 minut/y

Czas gotowania 30 minut/y

Czas całkowity 40 minut/y

Wielkość porcji 4 słoiczki po dżemie

Składniki

  • 1 kg pomidorów
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii

Sposób przygotowania

  1. Umyte pozbawione gniazd nasiennych pomidory kroimy na kawałki.
  2. Wkładamy do garnka o grubym dnie i dodajemy pozostałe składniki.
  3. Gotujemy przez pól godziny lekko studzimy i dokładnie miksujemy.
  4. Wlewamy do wyparzonych słoiczków zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/przecier-pomidorowy/
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Przepisy

Zobacz też

Mielone z indyka z warzywami i sosem pomidorowym

Jak to zobaczyłem to mi ślinka ciekła i żałowałem, że to nie na moim talerzu. Przepis dała…