Kosą po patelni Porady Jak przechowywać wędliny w domu?

Jak przechowywać wędliny w domu?

0

Wybierając się na zakupy, zazwyczaj kupujemy większą ilość produktów, które mają wystarczyć nam na kilka dni, w tym produkty mięsne. Jak zatem zadbać, aby wędlina nie wyschła i nie popsuła się po dwóch dniach? W jaki sposób ją przechowywać? Poniżej znajdziecie kilka prostych wskazówek.

Na szybkie psucie mięsnych produktów ma wpływ kilka czynników, m. in. jego jakość, świeżość, a także sposób przechowywania. Zazwyczaj bywa tak, ze wybierając się na zakupy kupujemy produkty ,,na zapas”. Jeśli chodzi o kupowanie w ten sposób mięsa czy wędlin – musimy zachować pewną ostrożność. Nieświeże wędliny tracą nie tylko walory smakowe, ale mogą być także przyczyną zatruć i innych nieprzyjemnych konsekwencji. Podczas zakupów warto dokładnie sprawdzić dany produkt – zwróćmy uwagę na datę ważności oraz na skład, natomiast w sklepie wędliniarskim spróbujmy przyjrzeć się mięsu i zapytać o jego świeżość.

Zepsuta wędlina charakteryzuje się specyficznym wyglądem, zapachem oraz barwą. Nie kupujmy wędlin, które zbytnio się błyszczą i po przekrojeniu mienią się różnymi kolorami. To znak, że dodane zostały ulepszacze oraz inne dodatki, które miały na celu powiększyć objętość szynki. Unikajmy także wędlin, które kuszą swoim różowym i doskonałym wyglądem – zazwyczaj dodawane są do nich barwniki oraz konserwanty, dzięki którym zyskują taki efekt. Zielonkawa barwa to oznaka, że wędlina jest nieświeża.

Jak przechowywać wędlinę?

Aby utrzymać właściwą świeżość danego produktu, ważny jest sposób jego przechowywania. Wędliny wymagają szczególnego zabezpieczenia oraz warunków termicznych. Powinny być umieszczone w lodówce, najlepiej na środkowej półce, w temperaturze ok. 3-7 stopni. Nie należy zostawiać produktów na dłużej w temperaturze pokojowej, a następnie ponownie ich ochładzać lub zamrażać.

Jednym ze sposobów, aby wędlina dłużej była świeża, jest kupowanie jej w kawałku a nie w plasterkach. Jeśli wolisz tę drugą opcję, postaraj się kupić dobrej jakości wędliny w opakowaniu i nie przetrzymuj jej w lodówce dłużej niż 3 dni. Jeśli chcecie ją przechować na dłużej, lepiej przełożyć ją do specjalnego pojemniczka. Najdłużej świeżość zachowują wędliny naturalne, suszone, podsuszane, wędzone czy te zapakowane w naturalne osłonki.

Musimy pamiętać, że każdy rodzaj szynki, powinien być oddzielony od siebie. Najlepszym sposobem na przechowywanie wędlin jest pergamin. Jednak zazwyczaj używa się folię aluminiową, która także dobrze chroni poszczególne produkty. Należy pamiętać, że folia zapewnia dokładną izolację, nie przepuszcza powietrza – wędliny nie powinny być przechowywane w ten sposób zbyt długo. Idealnym sposobem są także pojemniki próżniowe, które dobrze sprawdzają w przechowywaniu tego rodzaju produktów. Dzięki pojemnikom, zapach wędlin nie rozchodzi się po całej lodówce.

Jeśli nie chcemy zajmować miejsce zbyt wieloma pojemnikami, może po prostu ułożyć wędlinę na talerzykach i przykryć je folią aluminiową lub owinąć papierem śniadaniowym i umieścić w torebce foliowej. Należy pamiętać, że mimo takiej ochrony, produkty nie powinny leżeć zbyt długo w lodówce.

Artykuł przygotowała
Artykuł przygotowała rodzinna masarnia Wędliny z Dębiny – wyroby mięsne najwyższej jakości.
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Porady

Zobacz też

Moje pierwsze smoothie bowl – zdrowe śniadanie

Dobra, mniej to przepis a więcej eksperyment ze smoothie bowl. Postanowiłem zrobić sobie z…