Kosą po patelni Historie kulinarne Jak powstał najsłynniejszy placek świata? Poznaj historię pizzy

Jak powstał najsłynniejszy placek świata? Poznaj historię pizzy

0

Często zamawiasz pizzę z popularnych pizzerii, takich jak np. Gusto Dominium i delektujesz się jej smakiem? Czy jednak zastanawiałeś się kiedyś nad jej pochodzeniem? Jeżeli nie znasz historii tego włoskiego specjału, poznaj najważniejsze fakty. Dowiedz się, czy od zawsze cieszyła się taką popularnością.

Jak wynika z raportu „Talerz Polaka 2015” przygotowanego przez PizzaPortal.pl, kuchnia włoska cieszy się ogromną popularnością wśród zamówień internetowych. Nie ma się czemu dziwić – jest smaczna, stosunkowo tania i nadaje się niemal na każdą imprezę. Jednak większość z nas nie ma świadomości, że pizza – tak uwielbiana również przez bogaczy – debiutowała setki lat temu jako przysmak dla… biedoty.

Od dania dla ubogich

 Chociaż tak naprawdę nie do końca wiadomo, kiedy powstała pierwsza pizza, swój początek ma w starożytności. To właśnie w tym okresie pojawiły się nieduże placki z ciasta makaronowego, które były pieczone na rozżarzonych kamieniach. Polewane oliwą z oliwek i przyprawiane ziołami, niekiedy podawano z serem lub innymi dodatkami – w zależności od tego, co akurat było dostępne.

Takie placki stanowiły podstawę żywieniową ubogich Greków oraz Rzymian.

Do królewskiego dworu

Pierwsza pizza – w postaci takiej, jaka serwowana jest obecnie w wielu pizzeriach, m.in. Gusto Dominium – pojawiła się we Włoszech wraz z upowszechnieniem się pomidorów (po odkryciu Ameryki). W tym okresie zaczęły w Neapolu powstawać pizzerie, które cieszyły się rosnącym zainteresowaniem – nie tylko wśród „zwykłej” ludności, ale również królewskich dworów. Jeden z lokali odwiedził sam Ferdynand II Burbon, przyczyniając się tym samym do wzrostu popularności tego dania.

To był jednak dopiero początek okresu świetności pizzy. Swój wkład miał także Rafaello Esposito, który specjalnie z myślą o królowej Małgorzacie Sabaudzkiej przygotował trzy smakowe warianty pizzy. Chociaż placki z serem i bazylią oraz pomidorami były smaczne, królowej do gustu szczególnie przypadła wersja z sosem pomidorowym i serem mozzarella. Margherita, nazwana na część Małgorzaty Sabaudzkiej, od tamtej pory stanowi bazę każdej pizzy i jednocześnie uważana jest za „królową”.

Poznać smak klasyki…

Masz ochotę poznać smak oryginalnej pizzy – takiej, która bazuje na tradycyjnej recepturze i powstaje z najlepszych składników? Wcale nie musisz odbywać podróży do Neapolu – wystarczy, że pizzę zamówisz online, np. z pizzerii Gusto Dominium lub innej polecanej znajdującej się w Twojej okolicy. Wystarczy wykonać tylko kliknięć, aby złożyć zamówienie.

  • Faworki włoskie

    Faworki włoskie

    Faworki włoskie bez przewijania. Wychodzą zgrabne romby lub prostokąty ponacinane na środk…
  • Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką

    Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką

    Klasyczny placek drożdżowy ze śliwkami, zawsze pyszny i zawsze trafiony, bo nie pamiętam c…
  • Placek po węgiersku

    Placek po węgiersku

    Uwielbiam placek po węgiersku, a Wy? W ogóle pasuje mi ta kuchnia, taka trochę nasza a tro…
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Wspomnienia kulinarne Ojca Karola cz. 12

    Na kolejne wspomnienia kulinarne mojego Taty musieliśmy tym razem trochę poczekać. Zaczął …
  • Smakowita pasja

    Smakowita pasja

    Jedzenie kochałem od zawsze. Od kiedy pamiętam towarzyszyłem mamie w kuchni. Gdy ona przyg…
  • Wspomnienia kulinarne Ojca Karola cz. 11

    Dziś będzie krwawo i pysznie 🙂 Wielkie świnie i eko-jedzenie 🙂 Świniobicie Gdy przychodził…
Więcej przepisów w kategorii Historie kulinarne

Zobacz też

Moje pierwsze smoothie bowl – zdrowe śniadanie

Dobra, mniej to przepis a więcej eksperyment ze smoothie bowl. Postanowiłem zrobić sobie z…