Kosą po patelni Przepisy Mięso Polędwiczki wieprzowe w marynacie

Polędwiczki wieprzowe w marynacie

0

Pieczone w marynacie przepyszne polędwiczki wieprzowe... mmm. Ja wiem, że wegetarian ten przepis raczej nie cieszy ale ja niestety jestem mięsożercą i takie polędwiczki to jedna z lepszych form mięsa na talerzu. Delikatne, soczyste - rozpływa się w ustach.

Polędwiczki wieprzowe w marynacie

Polędwiczki wieprzowe w marynacie

Czas przygotowania 30 minut/y

Czas gotowania 40 minut/y

Czas całkowity 1 godzina, 10 minut/y

Wielkość porcji 3-4 osoby

Składniki

  • 1 duża lub dwie male polędwiczki wieprzowe
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • łyżka oliwy
  • zielone szparagi pęczek
  • łyżka masła klarowanego
    Marynata:
  • kostka rosołowa
  • 1 1/2 łyżki miodu
  • 50 ml jogurtu
  • szczypta soli,pieprzu i słodkiej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml gorącej wody

Sposób przygotowania

  1. Kostkę rosołową rozpuszczamy w 50 ml gorącej wody dodajemy miód, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i słodką paprykę.
  2. Wszystko dokładnie mieszamy i do marynaty wkładamy umyte i osuszone ręcznikiem papierowym polędwiczki. Odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę
  3. W naczyniu żaroodpornym układamy pokrojoną w ukośne plasterki marchew i w pół plasterki pokrojoną cebulę. Skrapiamy lekko oliwą na wierzchu układamy polędwiczki i zalewamy marynatą.
  4. Pieczemy 35 min. temperatura 220 stopni. Po upieczeniu odstawiamy na 10 min. następnie kroimy w ukośne plastry.
  5. W czasie gdy polędwiczki się pieką myjemy szparagi, odcinamy końcówki ok.2-3 cm
  6. i gotujemy na parze 12 min.
  7. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane wkładamy ugotowane odsączone szparagi posypujemy solą i chwilę przesmażamy.
  8. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami posypanymi koperkiem.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/poledwiczki-wieprzowe-marynacie/

  • Żeberka w sosie z grzybami

    Powiem szczerze, że jako dziecko za tym daniem nie przepadałem. Żeberka w sosie z grzybami…
  • Pieczeń z udźca indyka

    Pieczeń z udźca indyka

    Pieczeń z udźca indyka faszerowana papryką i mozzarellą. Aromatyczne mięso i doskonałe dod…
  • Gulasz wieprzowy z warzywami

    Gulasz wieprzowy z warzywami

    Gulasz pełen warzyw - jest ich naprawdę dużo. Ale warto to kroić dusić smażyć i mieszać...…
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Tatar wołowy klasyczny

    Klasyczny tatar wołowy z cebulką, grzybkami, ogórkiem i żółtkiem - lub jak kto woli befszt…
  • Żeberka w sosie z grzybami

    Powiem szczerze, że jako dziecko za tym daniem nie przepadałem. Żeberka w sosie z grzybami…
  • Gulasz wołowy z kluseczkami

    Gulasz wołowy z kluseczkami

    Klasyczny gulasz z mięsa wołowego z papryką i grzybami (mogą być pieczarki) jednak podany …
Więcej przepisów w kategorii Mięso

Zobacz też

Faworki (chrusty)

Faworki lub chrusty, jak kto woli nazwa zależna od regionu, to nieodłączny element karnawa…