Kosą po patelni Przepisy Obiad Placuszki kanadyjskie z owocami

Placuszki kanadyjskie z owocami

0

Pyszne, puchate placuszki kanadyjskie z żurawiną, borówkami i migdałami. Polane syropem klonowym - oj mówię Wam niebo w gębie! Idealne na syte śniadanie ale również można traktować jako danie obiadowe i deser w jednym. Słodkie, tuczące - pewnie że tak, ale czy nie warto później to spalać? Ja wcinam i idę poćwiczyć.

Placuszki kanadyjskie

Placuszki kanadyjskie

Czas przygotowania 10 minut/y

Czas gotowania 20 minut/y

Czas całkowity 30 minut/y

Wielkość porcji 3-4 osoby

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 75 g roztopionego masła
  • po 1 garści mrożonych borówek, suszonej żurawiny i posiekanych migdałów
  • olejek pomarańczowy
  • syrop klonowy do polania

Sposób przygotowania

  1. Mąkę, sodę i proszek mieszamy wlewamy mleko, dodajemy jajka, cukier, olejek pomarańczowy i dokładnie mieszamy.
  2. Wlewamy masło mieszamy. Dodajemy żurawinę, borówki i migdały. Dokładnie mieszamy.
  3. Smażymy na rozgrzanej suchej patelni na złoty kolor z obu stron.
  4. Podajemy ciepłe polane syropem klonowym i posypane borówkami.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/placuszki-kanadyjskie/
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Karp duszony w sosie pieczarkowym

    Karp duszony w sosie pieczarkowym, ze śmietaną, cebula i czosnkiem. Pachnący dodatkowo kmi…
  • Zupa neapolitańska (serowa z makaronem)

    Sycąca i rozgrzewająca zupa neapolitańska, czyli serowa z makaronem. Szybka zupa, niewiele…
  • Kotlety pożarskie

    Kotlety pożarskie, a właściwie to powinno się mówić Pożarskiego. Delikatne, soczyste i mię…
Więcej przepisów w kategorii Obiad

Zobacz też

Karp duszony w sosie pieczarkowym

Karp duszony w sosie pieczarkowym, ze śmietaną, cebula i czosnkiem. Pachnący dodatkowo kmi…