Placki ziemniaczane z warzywami na ostro. Dodatki stosujemy według uznania. Bardzo dobra alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Cudownie pachną, są smaczne i mają wyjątkowa chrupkość i miękkość zarazem. Polecam na obiad.
Placki ziemniaczane z warzywami na ostro
Składniki
- 2 duże ziemniaki
- 1 duża marchew
- 1 średnia cebula
- 1/2 strąka papryki czerwonej
- 1/2 strąka papryki chili
- 3 łodygi selera naciowego
- 2 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka majeranku
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Ziemniaki i marchewkę myjemy, obieramy. Jednego ziemniaka, marchewkę i trzemy na tarce o grubych oczkach. Drugiego ziemniaka i cebulę na małych.
- Obie papryki i selera kroimy w drobna kostkę.
- Wkładamy wszystko do miski, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
- Na rozgrzanym oleju smażymy placuszki na złoty kolor.
- Podajemy z różnymi sosami lub śmietaną albo grzybkami marynowanymi.
Kosą po patelni - Smacznego
http://kosapopatelni.pl/placki-ziemniaczane-z-warzywami-ostro/
Przepis pochodzi ze strony Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone.