Przepis na placki z dyni z jabłkiem jest banalny, jednak samo danie już na szczęście nie. Przyprawy, rodzynki, skórka pomarańczowa to wszystko nadaje im charakter i wyrazisty smak. Podane z odrobiną śmietany są pyszne. Chwilowo przerwa od dań zdrowych - czasem trzeba też zjeść coś zwyczajnie pysznego bez patrzenia na kalorie. Wystarczy zjeść zwyczajnie mniej, chociaż powiem Wam, że ciężko się od nich oderwać... a mogę jeszcze jeden? 10 pompek i wcinaj!

Placki z dyni z jabłkiem

Placki z dyni z jabłkiem

Czas przygotowania 15 minut/y

Czas gotowania 15 minut/y

Czas całkowity 30 minut/y

Wielkość porcji 2-3 osoby

Składniki

  • 500 g obranej dyni
  • 1 jabłko
  • 4-5 łyżek pełnych mąki
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • 50 g rodzynek
  • 1 łyżeczka skórki pomarańczowej
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Dynię i obrane jabłko ucieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy pozostałe składniki.
  2. Mąkę nie wsypujemy od razu całą, sprawdzamy jaka jest gęstość ciasta i ewentualnie dodajemy. Dokładnie mieszamy.
  3. Na rozgrzanej patelni smażymy placuszki na złoty kolor z obu stron.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/placki-z-dyni-z-jablkiem/
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Pierogi drożdżowe z kapustą i grzybami

    Pierogi Babci Jadzi czyli smażone na głębokim tłuszczu pierogi drożdżowe z kapustą i grzyb…
  • Gulasz z indyka z pieczarkami i papryką

    Pyszne soczyste mięsko czyli gulasz z indyka z pieczarkami i papryką. Wszystko skąpane w a…
  • Kołduny w rosole

    Kołduny w rosole to potrawa litewska. U mnie w domu często się pojawiała bo rodzina moja t…
Więcej przepisów w kategorii Obiad

Zobacz też

Pierogi drożdżowe z kapustą i grzybami

Pierogi Babci Jadzi czyli smażone na głębokim tłuszczu pierogi drożdżowe z kapustą i grzyb…