Letnie placuszki z cukinii lub kabaczka jak kto woli. Delikatne żółciutkie i pachnące. Idealna przekąska na upalny dzień bo smakują równie dobrze lekko przestudzone. Polane śmietaną są idealne.

Placki z cukinii i marchewki

Placki z cukinii i marchewki

Czas przygotowania 15 minut/y

Czas gotowania 15 minut/y

Czas całkowity 30 minut/y

Wielkość porcji 2-3 osoby

Składniki

  • 1 kg cukinii
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej razowej
  • 3 łyżki tartego sera żółtego
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • śmietana
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Usuwamy z cukinii gniazda nasienne i obieramy, ucieramy na tarce o grubych oczkach.
  2. Marchewkę obieramy i również trzemy na grubych oczkach. Cebulę na małych.
  3. Warzywa z jajkiem i serem dokładnie mieszamy. Jak warzywa puszczą dużo soku to dodajemy mąkę.
  4. Doprawiamy i smażymy na oleju na zloty kolor z obu stron formując niewielkie placuszki.
  5. Podajemy ze śmietaną.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/placki-cukinii-marchewki/
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Obiad
  • To następnym razem wypróbuję 🙂

  • szczerze to i tak nie można robić za dużych bo przy obracaniu potrafią się pokruszyć mimo tego sera ale takie na wielkość małej kobiecej dłoni są ok 🙂

  • Karol Kosiński

    Oczywiście ser dodatkowo zlepia pozostałe składniki.Są pyszne.

  • A dobrze się smażą? 😉

  • Pingback: Placki z cukinii i marchewki | FlyB Kulinaria()

  • szczerze to zmienia smak i radzę dodać jakiś wyraźny w smaku ser 🙂 wtedy są jeszcze fajniejsze

  • Placki z cukinii i marchewki robię bardzo często, ale jeszcze nigdy nie dodawałam do nich żółtego sera 😉 Muszę koniecznie spróbować takiej wersji! 🙂

Zobacz też

Szarlotka kanadyjska

Genialnie proste ciasto w zasadzie trochę mieszania składników i wychodzi coś wyjątkowego.…